Senator USR: Birocraţia mioapă îl lasă pe copilul asistentei decedate de Covid-19 din Botoşani fără pensie de urmaş. Ruşine!

Senatorul USR Adrian Wiener, medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a criticat decizia Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani de a schimba cauza morţii unei asistente medicale decedate la secţia ATI, după ce iniţial decesul acesteia a fost atribuit Covid-19. Wiener le-a reproşat birocraţilor din DSP-uri şi Ministerul Sănătăţii că i-au răpit copilului asistentei dreptul la pensie de urmaş.

“Lenuţa Buta a murit. Avea 45 de ani. A lucrat ca asistent medical pe secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani şi a tratat pacienţi cu COVID-19. Până când s-a infectat. În statistica Ministerului Sănătăţii aţi fi găsit-o ca ‘deces 1178, femeie, 45 de ani, judeţul Botoşani; Comorbidităţi: FĂRĂ’. Aţi fi găsit-o spun pentru că statistica a fost rectificată şi numărul 1178 a fost realocat unei alte persoane care a decedat. Lenuţa a fost confirmată ca infectată cu SARS-cov-2 pe 23 aprilie; prin test PCR care a identificat pe mucoase virusul. A fost iniţial internată la secţia de boli infecţioase din Botoşani dar, după o vreme, starea clinică s-a agravat şi a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. A avut două teste negative pe 19.05 şi pe 20.05 dar starea ei era în continuare gravă. Pe 23.05 a decedat. Date fiind cele două teste negative anterioare decesului pacienta a fost declarată VINDECATĂ de COVID-19 iar decesul atribuit probabil altei cauze”, a explicat senatorul USR pe pagina sa de Facebook.

În plus, Wiener a subliniat că “birocraţii DSP-urilor şi ai ministerului” nu înţeleg că testele recoltate de pe mucoase, în cazul în care nu identifică virusul, ele doar confirmă că pacientul nu mai este contagios, adăugând că uneori acest fapt biologic se suprapune cu vindecarea, iar alteori nu.

“Alteori boala COVID-19, prin efectele, uneori ireversibile asupra unor organe şi sisteme evoluează, lasă sechele sau conduce la deces. În ciuda ‘negativării’. Negativarea implică absenţa contagiozităţii. Procesul de VINDECARE presupune revenirea la parametrii anteriori a funcţiilor organelor şi sistemelor afectate; sau, în cazul sechelelor nici măcar la parametri anteriori ci la parametri stabili şi compatibili cu externarea din spital şi funcţionarea autonomă”, a explicat medicul.

Senatorul a mai transmis că, deşi asistenta a murit de Covid-19, “birocraţia mioapă” îi răpeşte copilului ei dreptul la pensie de urmaş.

“Să vă fie ruşine! Încă o palmă peste obrazul decenţei. Da, îţi suntem cu toţii recunoscători Lenuţa!”, a conchis Adrian Wiener.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut reevaluarea cazului asistentei din Botoşani.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More