Sebastian Lazaroiu: „ Ți-e jenă, dar parcă nu vrei să admiți că te-au păcălit. Uite că parcă fac și niște lucruri bune. Pe urmă, vine Viorica …”

0 49

Astăzi în București are loc mitingul diasporei, un miting care îi deranjează foarte mult pe cei de la PSD.

Pe Facebook, Sebastian Lazaroiu a scris: M..epsd lovește în swing voters, ca să înțelegeți de unde deranjul la PSD și la propaganda anexă.

Spre deosebire de nucleul dur al PSD, swingerii sunt votanți conjuncturali și oportuniști, deci raționali. Pentru votantul clasic PSD (care, dacă decide să-și taie venele, se umple cada de trandafiri) Kovesi e hoață, Dragnea e cinstit, Dăncilă e genială, Grapini olimpică la limba română, Iohannis venetic și trădător și tot așa. Sau toate astea pe dos, într-o singură zi, dacă cei care conduc partidul la un moment dat se răzgândesc (priviți la Ponta, pentru studiu de caz, ieri eroul lor, azi cel mai mare trădător).

Swingerii sunt nuanțați. Da, au votat PSD în 2016, dar nu au un atașament special, emoțional fața de partidul lui Dragnea. Ei văd bine ce vedem și noi: că Dragnea e condamnat în primă instanță, că e un renegat al statului paralel, că a schimbat discreționar doi premieri ca să pună un al treilea – monument închinat imbecilității, că s-a ales praful de marile creșteri de salarii, că prețurile au crescut, ratele la bancă așijderea. Ei înțeleg foarte bine că marea reformă în justiție nu e decât șmecheria prin care Dragnea incearcă să scape de închisoare, după ce vreo doi ani a încercat să negocieze individual cu sistemul.

Swingerii au o anumită inerție a convingerilor. Odată ce ai votat un partid, ți-e destul de greu să admiți că ai fost păcălit. Dar, repet, asta nu înseamnă că ei sunt orbi, așa cum par a fi cei din nucleul dur și de la care nu sunt speranțe de îndreptare. Pentru ei PSD e un alt membru al familiei și atât.

M..epsd e cireașa de pe tort. Puneți-vă în locul swingerilor. Ai votat gașca asta de impostori, te-ai bucurat la inceput că au câștigat ei, pe urmă îi vezi cum calcă-n străchini, cum o dau la intors cu promisiunile, cum își bat joc de o țară întreagă. Ți-e jenă, dar parcă nu vrei să admiți că te-au păcălit. Uite că parcă fac și niște lucruri bune. Pe urmă, vine Viorica și garnitura de exemplare caricaturale care se prezintă miniștri, parcă nu simți că mai e nevoie să-ți aperi opțiunea. Te cufunzi în muțenie și-n uitare. Probabil că n-ai să-i mai votezi a doua oară, dar ăsta rămâne secretul tău.

Paranteză: e incorect să credem ca Viorica e o analfabetă ca ei și îi reprezintă. Deținătorii puterii nu pot fi la nivelul vulgului, pentru că vulgul ajunge să-i desconsidere. Daca ești ca ei se spulberă aura puterii tale.

Mă intorc. Rămâi deci rușinat cu secretul tău și, deodată, vine un val de “m..epsd”, numere de mașini, cearșafuri zburătoare, inscripții pe plaje, corul galeriilor la meci.

Partidul pe care l-ai votat devine o rușine planetară. Categoric trebuie să te dezici de așa ceva, poate chiar public, nu mai are rost sa te ascunzi. Atâta lume îi injură incât e chiar igienic să te alături valului.

De ce sunt importanți swingerii? Cu nucleul dur (circa 25%) reziști în opoziție, dar fără swingeri (circa 20%) nu poti câștiga sau menține puterea. Și să incepi să pierzi din swingeri, la un an și jumătate după ce ai câștigat puterea, e chiar o contra-performanță pentru atotputernicul PSD.

Înca ceva. Se spune că principala calitate a liderilor PSD e capacitatea de organizare și de mobilizare. Fals. Principala calitate a lor este aceea pe care o au și șobolanii (nu într-un sens rău) – simt cutremurul chiar înaintea seismografului. Ei au niște sonde speciale care-i avertizează din timp despre toate mișcările din tectonica opiniei publice. N-au nevoie de sondajele lui Pieleanu ca să simtă rebeliunea, ostilitatea, disprețul, rușinea.

Așa se explică de ce sunt așa de agitați de când a luat amploare muiepsd.

Mitingul de mâine e, într-adevăr, periculos pentru ei, dar nu prin numărul participanților. Nu e despre număr, e despre “numere”, if you know what I mean…E mai important ce se strigă mâine decât că vor fi zece mii, douăzeci de mii sau o sută de mii de suflete.

M..epsd e devastator, dar n-ar fi fost dacă n-ar fi existat șirul lung de erori, intenționate sau nu, ajuns la apogeu cu cel mai ridicol guvern pe care România l-a avut în ultimii treizeci de ani.

Recomandari