„Se vor tăia 4 miliarde de lei de la bugetul de sănătate“

0 50

Reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România trag un semnal de alarmă referitor la subfinanțarea sistemului de sănătate din țara noastră. Ei au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății Sorina Pintea și ministrului economiei Eugen Orlando Teodorovici.

„În prezent se pierd 2.203 ani de viață potențiali la 100.000 de mii de locuitori, aproape dublu comparativ cu media Uniunii Europene*. La acest rezultat contribuie și alocarea de doar 4.9% din PIB pentru cheltuieli pentru sănătate – în scădere de la 5,7 % în 2010 și mult sub media UE, de 9,9%. Suntem codași la majoritatea indicatorilor de sănătate. Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendințe nefavorabile**, inclusiv creșterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare și cancer pulmonar, de sân și colorectal), creșterea numărului de cazuri noi de HIV/SIDA și scăderea dramatică a ratelor de imunizare. Lipsa banilor din sănătate și proasta gestionare a puținelor resurse existente determină autoritățile din sănătate să depună eforturi de tip pompieristic, menite să stingă doar numărul din ce în ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de prețuri și accesul pacienților la servicii medicale și medicamente, în general“, se arată în scrisoarea deschisă.

Reprezentanții APCR spun că primesc „ mesaje disperate de la pacienți cronici în general și de la pacienții oncologici puși pe liste de așteptare, care nu beneficiază la timp de tratamentele recomandate, fie că vorbim de radioterapie, chimioterapie sau terapii imuno-oncologice. Chiar și în aceste condiții de criză, “de medicină de război” cum își descriu unii medici activitatea, în proiectul de Ordonanță pentru rectificarea bugetului de stat apare o tăiere de 1,5 miliarde RON credite de angajament și 2,5 miliarde RON credite bugetare de la titlul bunuri și servicii, cu alte cuvinte o amputare a serviciilor medicale și a accesului la medicamente. Trebuie să aveți în vedere faptul că există spitale în care 80% din resursele financiare se duc către salariile personalului și doar 5% către achiziția de medicamente. Soluția nu este să taiați din bugetul și asa extrem de firav al sănătății, ci să puneți accent pe eficientizare și pe o finanțare corectă a programelor naționale curative, inclusiv o finanțare corectă a sistemului în sine.“

Potrivit reprezentanților APCR numărul persoanelor diagnosticate cu boli cronice este în continuă creștere. Ei spunc că în cazul în care se va ajunge la o plafonare a achizițiilor în spitale în cadrul programelor naționale curative și a celor cost-volum, autoritățile se vor confrunta cu încă o criză, cea a morților-vii, „așa cum descria un pacient starea sa de spirit la momentul anunțului trecerii numelui său pe o listă de așteptare la tratament. (…)Vom informa, conform obiceiului instituit în țara noastra, Comisia Europeană despre drama pacienților din România, dar și pe președintele acesteia, Dl. Jean-Claude Juncker.“, se încheie scrisoarea deschisă.

Recomandari