Se schimba metoda de calcul a pensiei. Vesti bune pentru persoanele care au muncit la grupa I

0 12

Se schimbă regulile pentru calcularea pensiei

Se schimbă regulile pentru calcularea pensiei. De astăzi, pensia anticipată parţială va fi calculată în baza unor noi reguli. Cuantumul va fi stabilit din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum este în prezent.

Practic, începând de duminică, pensiile anticipate parţiale vor fi mai mari decât cele stabilite până sâmbătă în baza fostului mod de calcul.

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Vești bune sunt și pentru persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani. Aceștia vor putea să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. Adică, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale vor putea fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.

Potrivit Ministrului Muncii, nu există un calcul asupra impactului bugetar pe care îl vor avea noile prevederi. Într-o intervenție telefonică la postul B1 TV, ministrul Dragoș Pîslaru, a precizat că modificările legislative vor contribui la șubrezirea sistemului de pensii.

Legea se aplică doar celor care solicită pensionarea anticipată după data de 7 iulie 2016. Prevederile nu se aplică retroactiv.

Recomandari