Se poate transmite coronavirusul prin aerul condiționat? Alexandru Rafila a oferit răspunsul

Întrebarea care stă pe buzele tuturor perioada aceasta este dacă aparatul de aer condiționat poate transmite virusul din China, Alexandru Rafila venind cu răspunsul. Reprezentantul României la OMS a declarat că unele recomandări în legătură cu aerul condiționat sunt absolut incredibile.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, despre transmiterea coronavirusului prin aerul condiționat

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a atras atenția asupra riscului de contaminare prin intermediul aerului condiționat. Dacă foarte mulți specialiști sunt de părere că aparatul poate transmite cu ușurință coronavirusul, profesorul este de cu totul altă părere.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Reprezentantul României la OMS a menționat că riscul de contaminare cu COVID-19 prin aerul condiționat este unul „extrem de redus”, mai ales dacă persoanele aflate în încăpere poartă mască de protecție.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

„Am auzit zilele acestea, mi s-a părut absolut incredibil. Se spunea să oprim instalaţiile de aer condiţionat pentru că există un risc de transmitere a infecţiei prin aceste instalaţii.

Asta este o prostie pentru că riscul de transmitere este extrem de redus, mai ales dacă personalul poartă mască şi este suficient să le întreţii, să le igienizezi”, a spus Alexandru Rafila într-o intervenție telefonică la Antena 3, informează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT Citește pe același subiect:

  • BOR se delimitează de gestul Arhiepiscopului Teodosie, care a împărtăşit copii cu aceeaşi linguriţă!
  • Teatrul Național din Tirana, demolat cu buldozerele din ordinul premierului Albaniei
  • Ludovic Orban participă la o nouă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă! Premierului i s-a luat temperatura la intrarea în sediul MAI
  • Cât de scumpe vor fi biletele de avion după COVID-19. Prețul petrolului a scăzut, dar diferența nu se va vedea în sumele pentru călătorii
  • FABULOS! A câștigat peste 600 de milioane în plină criză. Incredibil pe ce a putut miza…

Ce spune profesorul despre clădirile care nu au geamuri

„Gândiţi-vă la o clădire mare de birouri unde nu există geamuri care se deschid, oamenii poartă mască, iar aerul condiţionat este oprit. Este o chestiune de nefuncţionalitate.

Suntem tentanţi de foarte multe ori la anumite exagerări care pun în pericol chiar activitatea pe care o desfăşurăm”,a mai spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Medicul român a mai subliniat faptul că împreună cu o echipă de specialiști de la OMS a început demersurile pentru testarea populației. Rafila a precizat că studiul va începe în luna iunie și va include 30.000 de persoane din toată țara.

„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Vom face un studiu cross secţional în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani.

Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România care are 450 de mii de locuitori va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, a completat specialistul.

ADVERTISEMENT

Loading...

Recomandari