Se întâmplă în România. Relu Fenechiu cere instanţei să-l ajute să-şi recupereze o „şpagă”

În timp ce statul se chinuie prin instanţe să recupereze prejudiciile din dosarele fostului ministru liberal al Transporturilor Relu Fenechiu, acesta cere judecătorilor să oblige o firmă unde a adăpostit o şpagă de 4 milioane de lei să-i vireze banii, relatează Newsweek.ro. Ba mai mult, Fenechiu cere şi dobândă.

Astfel, conform site-ului de investigaţii reporteris.ro, Fenechiu a depus recent, la Tribunalul Iaşi, o acţiune în care a chemat la bară firma Profile Business Consulting SRL. Respectiva companie a fost controlată mult timp chiar de el, prin intermediul Alinei Simona Hăilă, o persoană foarte apropiată de fostul liberal, arată Newsweek. Atât de apropiată încât, în 2012-2014, atunci când a promis firmei Siveco că îi va intermedia obţinerea de contracte de la Ministerul Justiţiei, a indicat că mita de aproape 4 milioane de lei să-i fie remisă în conturile Profile Business Consulting, sub formă de contracte fictive încheiate între cele două părţi. Suma reprezentă 15% din valoarea contractelor trucate din bani publici.

Acum Fenechiu cere aceşti bani înapoi, plus dobânda aferentă. Mai exact, fostul ministru a notificat firma să-i dea banii, dar n-a primit răspuns, aşa că s-a adresat judecătorilor. Contactat de reporteris.ro, el a spus: „Nu mai ofer declaraţii de multă vreme. Este dreptul dumneavoastră să studiaţi acest dosar. Citiţi acolo cu atenţie. Sunt un om liber. La revedere.”

Articolul integral poate fi citit aici.

Amintim că fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, acuzat că a vândut statului transformatoare luate de la fier vechi pe post de piese nou-nouţe, a fost eliberat condiţionat după ce a efectuat doar trei ani şi jumătate din pedeapsa de 5 ani. Interesant este că, la fel ca în cazul lui Dan Voiculescu, eliberarea condiţionată a fost pronunţată deşi prejudiciul, de 5,7 milioane de lei, nu a fost recuperat, cu toate că statul ar fi avut de unde lua, căci Relu Fenechiu deţine, potrivit declaraţiei de avere, şase terenuri intravilane în Iaşi, Dărmăneşti, Abrud şi Roşia Montană, un apartament, trei case de locuit şi două de vacanţă, plus trei maşini, un BMW, un Mercedes şi un Hyundai, o colecţie de bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro şi dividende de aproape 1 milion de lei. Prejudiciul n-ar fi fost recuperat din cauză că fostul ministru şi ceilalţi condamnaţi au deschis mai multe procese şi contestaţii.

Fenechiu a fost eliberat pe motiv că a avut un comportament frumos, respectiv a fost nonconflictual, relaţionând adecvat, atât cu personalul unitătii, cât şi cu deţinuţii, fiind orientat pe menţinerea echilibrului său psihosocial.

„Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că persoana condam­nată Fenechiu Relu a avut o evo­luţie comportamental-atitudinală con­stant pozitivă, adaptându-se fără dificultate la cerinţele impuse de mediul carceral, respectiv la nor­mele sau regulile specifice regimului de detenţie în care a fost repartizat”, se arată în motivarea Judecătoriei Vaslui, citată de ziaruldeiasi.ro.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More