Salariile medicilor, afișate pe holurile Spitalului Județean de Urgență Slatina: „Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă! Lăsăm corupția să sufere, pe tine te vindecăm!”

Afișe pe care scrie „Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă! Lăsăm corupția să sufere, pe tine te vindecăm!” au fost lipite pe pereții tuturor secțiilor Spitalului Județean de Urgență din Slatina, a declarat, pentru HotNews.ro, managerul spitalului, Cătălin Rotea. „S-au trecut pe respectivele afișe limitele minime și maxime ale veniturilor pe categorii – medici, asistente, brancardieri și infirmieri. Consider că, odată cu noua lege a salarizării, medicii și asistentele și restul personalului medical au salarii mai mult decât decente, pe care le merită, și sunt niște salarii corecte. Este inadmisibil acest gest de a acorda atenții, care probabil este împământenit la noi, la români, și care nu mai trebuie să fie tolerat. Din acest motiv am pus aceste afișe”, spune managerul spitalului.

 

Cătălin Rotea a declarat, pentru HotNews.ro, că „Am luat această decizie de a pune afișe pe toate secțiile spitalului, prin care li se comunică tuturor pacienților și aparținătorilor să nu acorde atenții personalului medical, cu toate că acest lucru este prevăzut în normele legale. S-au trecut pe respectivele afișe limitele minime și maxime ale veniturilor pe categorii – medici, asistente, brancardieri și infirmieri.”

Ce scrie pe afișele lipite pe pereții Spitalului din Slatina:


„Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!
Un medic câștigă între 16.000 și 30.000 de lei brut.
Un asistent medical câștigă între 4.800 lei și 11.000 de lei brut.
Un infirmier câștigă între 3.000 și 5.500 de lei brut.
Un brancardier câștigă între 2.500 și 5.500 de lei brut.
Lăsăm corupția să sufere, pe tine te vindecăm!”

Managerul Spitalului din Slatina mai spune că „Facem chestionare de feedback pentru toți pacienții și aparținătorii. Sub protecția anonimatului, există 1-2% sesizări cum că s-ar fi simțit condiționarea actului medical și încercăm să nu mai existe nici măcar aceste procente de reclamații.”

Cătălin Rotea atrage, de asemenea, atenția că „Sunt multe cazuri, pentru că totuși această practică este împământenită la noi la români și sunt situații în care pacientul sau aparținătorul întâlnește un medic care refuză să ia, ceea ce e foarte bine, și, în acel moment, pacientul sau aparținătorul rămâne cu ideea „dacă nu a luat de la mine înseamnă că nu mă poate trata, sunt foarte grav și o să mor”.

Medicii, asistenţii, infirmierele, dar şi medicii rezidenţi vor beneficia în acest an de “creşteri semnificative” ale salariilor. Unele dintre remuneraţii vor depăşi 4000 de euro, ajungând astfel aproape de nivelul din Uniunea Europeană. În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70%și 172%.

SALARIILE din SĂNĂTATE, marite din martie 2018.

Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:

– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.

– Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

Potrivit ministrului, salariile medicilor şi asistenţilor vor creşte în luna martie cu procente cuprinse între 70% şi 172%, faţă de nivelul din luna ianuarie.

În acelaşi timp, aproximativ 3% dintre angajaţii din sistem vor avea scăderi salariale în urma intrării în vigoare a legii salarizarii unitare, în luna martie, a recunoscut ministrul. Este vorba despre angajaţii din laboratoare – chimişti, biochimişti, farmacişti – dar şi de persoanele care ocupa funcţii de conducere, din categoria înalţilor funcţionari publici, directori şi adjuncţii acestora, precum şi şefii de birouri şi consilierii încadraţi în cabinetele directorilor. “Veniturile acestora depăşeau cu mult veniturile celor încadraţi în posturi similare la alte ministere„, explicat ministrul sănătății.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că există bani cuprinşi în buget pentru aceste majorări substanţiale.

„Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim şi servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment, nu mai există scuză”, a mai precizat ministrul sănătății.

Precizările ministrului despre majorările salariale din sistemul sanitar:

Salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative în acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul din Uniunea Europeană, astfel încât unele salarii vor depăși 4.000 de euro după măririle de la 1 martie.

Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplică în două etape: începând cu dată de 1 ianuarie 2018 salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% față de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plata la 31 decembrie 2017.

Începând cu dată de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. Salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% și 172%. Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939 de lei, în ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar în martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă, sporurile pentru condiții, care pot dubla salariul net.

Asistentul medical cu studii superioare în unitățile sanitare clinice pornește de la 1.862 de lei în decembrie 2017 și ajunge la 3.040 în martie 2018. În acest net nu sunt incluse sporurile de tură, de sărbători legale și sporurile de condiții, care pot aproape dublă.

O infirmieră în unitățile sanitare clinice ajunge de la 1.205 lei la la 2.586 net, fără sporuri.

Medicii rezidenți vor beneficia de creșteri salariale semnificative, iar până la intrarea în vigoare a acestor creșteri, la 1 martie, vor beneficia de burse de rezidențiat. Începând cu 1 martie, salariile de baza brute vor crește semnificativ, între 151% și 287%, în funcție de specialitate. Un medic rezident anul I are în prezent un salariu brut de 1.985 de lei. După creșterea salarială, va avea 5.700 de lei brut, astfel încât ajunge în anul VI cu un cuantum de 7.900 de lei brut, față de 3.262 brut, cât are în acest moment. Medicii rezidenți pot obține venituri suplimentare din orele de gardă. Medicii rezidenți vor beneficia, din martie, de normă de hrană.

Avem exemple şi de creşteri usoare sau creşteri care răman la acelasi nivel: aici vorbim de farmacistul primar din unitatile clinice, farmacistul primar din anatomia patologică şi medicină legală, asistentul medical principal din anatomia patologică şi medicină legală. Cei care lucrează în anatomia patologică şi medicină legală au beneficiat de creşteri salariale începand din ianuarie 2017, iar sporurile care se acordă în salariile lor sunt de până la 100%.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

“Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:

– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.

– Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70%și 172%.

Alte exemple de creşteri ale salariilor brute de bază:

– medic rezident anul III unităţi sanitare clinice: 103% ( 8.343 lei)

– medic primar, anatomie patologică şi medicină legală: 71% ( 20.234 lei)

– medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 106% ( 7.098 lei)

– asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 67% ( 5.545 lei)

– medic primar, unităţi sanitare neclinice: 172% ( 15.254 lei)

– asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice: 70% ( 4.794 lei)

De asemenea, medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de baza (nete) între 151% şi 287%.

Eşalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creşteri salariale şi alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu:

SALARIU BRUT:

– infirmieră din unităţi sanitare neclinice: 145% ( 4.420 lei)

– ambulanţieri: 99% ( 5.143 lei)

– logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice: 82% ( 5.303 lei)

Conform Legii salarizarii, se acorda o crestere de 25% a salariului brut, cu ca acesta sa nu depaseasca nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.

Abordarea unitara a legii salarizari pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajutari ale salariilor. Astfel, salariile au fost ajustate, in plus sau in minus, astfel incat sa se incadreze in grila de salarizare prevazuta de Legea in vigoare.

De exemplu, in anul 2016, salariile farmacistilor au fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevazut de Lege, s-au aplicat mariri ale salariului brut in procent mai mic de 25 %.

De asemenea, Legea salarizarii impune alinierea din punct de vedere al salarizarii pentru functii similare ocupate in institutile statului, cum este cazul functiilor de conducere din cadrul MS si serviciile publice deconcentrate ale MS( DSP )

In situatiile in care salariile au inregistrat cresteri importante pana la momentul iulie 2017, datorita unor acte normative care au acordat cresteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajari artificiale intre aceleasi functii ocupate in acelasi tip de unitati. Este cazul Directiilor de Sanatate Publica, unde veniturile erau mult mai mari decat ale celor care ocupa functii similare in serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere.

Biologii, biochimistii si fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o crestere a salarilor in ianuarie 2017, cand au fost echivalati la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS

Exemple creşteri salariale în luna ianuarie 2017:

Asistent principal studii superioare – 86%

Biolog, chimist, biochimist, fizican principal – 74%

Biolog, chimist, biochimist, fizican specialist – 90%

De asemenea, de crestere salariala cu 84% au beneficiat, in ianuarie 2017, si psihologii principali din cadrul DSP.

Funcţiile publice de conducere de conducere din cadrul DSP-urilor (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu functiile similare de la nivelul celorlalte ministere.

In contextul alinierii veniturilor salariale la nivelul anului 2022, s-au operat ajustari ale veniturilor si in cadrul aparatului central pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţii publice de conducere de director general, director şi adjuncţii acestora şi şef birou.

În cazul consilierilor incadrati in cabinetele demnitarilor, pentru ca veniturile acestora depaseau cu mult veniturile celor incadrati in posturi similare la alte ministere, s-au operat modificari in grila salariala, astfel incat nivelul de salarizare sa fie acelasi in toate institutile din aparatul central:

decembrie 2017(venit net) / ianuarie 2018 (venit net)

Consilier cabinet: 9.419 lei / 5.735 lei

Ministrul sanatatii: “Facem precizarea ca regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar este in dezbatere si vor avea loc intalniri cu reprezentantii confederatiilor sindicate reprezentative la sediul Ministerululi Sanatatii. Acest regulament va fi produsul unor consultari reale, inainte sa fie inaintat Guvernului in vedera aprobarii. Beneneficiarii acestui regulament va fi personalul medical.

Pentru personalul TESA si muncitori exista reglementare distincta, aprobata prin Hotarare de Guvern, care nu se aplica in anul 2018, cand categoriile beneficiare vor incasa cuantumul sporului avut in decembrie majorat cu 25%.”

UPDATE: 29.martie 2019

Guvernul a aprobat miercuri regulamentul cadru regulamentul-cadru privind sporurile pentru condiţiile de muncă din familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială. Cele mai mari sporuri le primesc cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase.

Vezi mai jos cum au fost stabilite sporurile pentru fiecare categorie de personal.

Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat stabilesc procentele diferențiate pe locuri de muncă  și categorii de personal, în funcție de condițile specific aferente fiecărui loc de muncă:

  • locuri de muncă cu condiții periculoase: 15%  până la 25%;
  • locuri de muncă cu condiții deosebit de periculoase: 35% până la 85%;
  • locuri de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;
  • locuri de muncă cu condiții grele de muncă: 10% până la 15%;
  • personal care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generatoare de radiații în condiți periculoase: până la 30%;
  • personal care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;
  • personal care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate: până la 20%;
  • locuri de muncă cu condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;
  • personal care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%;

Se aplică un spor mai mare pentru cei care lucrează în condiţii foarte periculoase, dând ca exemplu angajaţii din laboratoare în care sunt testate afecţiuni precum SIDA sau pe cei lucrează cu pacienţi care suferă de TBC.Mărimea concretă a sporurilor şi categoriile de personal care primesc sporurile se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţiilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More