S-a trezit Andronesca, la 7 ani după ce a anulat sancționarea liceelor cu promovare 0 la BAC: Nu este deloc nepotrivit să le transformăm în profesionale

0 64

Liceele în care niciun elev nu a reușit să ia examenul de Bacalaureat ar putea fi transformate în școli profesionale, anunță Ecaterina Andronescu. Ministrul Educației a declarat la emisiunea Tema Zilei, pe TVR 1, că “eu cred că nu e deloc nepotrivit să le transformăm în clase profesionale”. Aceeași Ecaterina Andronescu a anulat în 2012 – în al treilea mandat de ministru – sancțiunile introduse cu un an înainte, pentru liceele cu rată de promovare scăzută la Bacalaureat. Concret, Funeriu prevăzuse ca liceele cu sub 15% elevi promovați la BAC să primească pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă.

Cum explica Ecaterina Andronescu în 2013, pentru HotNews.ro, decizia de a tăia sancționarea liceelor tehnologice cu rate mici de promovare a Bacalaureatului prin scăderea numărului de clase:

  • “Nu sancționarea liceelor cu un plan de școlarizare mai mic cu o clasă funcționează, ci organizarea de cursuri remediale acolo unde sunt probleme”
  • sancționarea liceelor cu promovabilitate sub 15% la Bacalaureat “este o măsură total greșită. Nu are niciun efect favorabil și niciun fel de rezultat”
  • “Dacă nici anul acesta [2013 – n.red.], după implementarea tuturor măsurilor remediale, rezultatele de la Bacalaureat nu se ameliorează, atunci poate o măsură bună ar fi ca liceele care nu au rezultate să se transforme în școli profesionale”
  • “Dar nu era normal să nu le dăm liceelor prilejul să remedieze problemele”

Au trecut 7 ani de la lansarea prilejului către liceele tehnologice să își remedieze problemele, iar Ecaterina Andronescu se întoarce la o măsură chiar mai drastică decât cea pe care a anulat-o în 2012.

Recomandari