S-a dus! ­čśá Letea Bacau, cea mai veche fabric─â din Rom├ónia pune LAC─éTUL pe POART─é

0 93

Fabrica de h├órtie ÔÇ×LeteaÔÇť din Bac─âu a anun╚Ťat, joi, c─â inten╚Ťioneaz─â s─â ├«╚Öi scoat─â la vanzare, ├«n toamn─â, ultimele cl─âdiri, terenuri ╚Öi ma╚Öini. Este una dintre cele mai vechi ├«ntreprinderi din Rom├ónia, decizia ├«nfiin╚Ť─ârii sale fiind luat─â acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Br─âtianu.

├Än anul Centenarului, istoria fabricii se ├«mbin─â poate cel mai bine cu istoria Rom├óniei, una zbuciumat─â, cu sui┼čuri ┼či cobor├ó┼čuri. Din cenu┼ča fabricii simbol pentru economia Moldovei au mai r─âmas c├óteva terenuri ┼či cl─âdiri, care pot aduce rena┼čterea unui business intrat ├«n istorie, conform unui comunicat al companiei.

├Änfiin┼úarea fabricii Letea din Bac─âu a fost decis─â imediat dup─â c├ó┼čtigarea independen┼úei Rom├óniei, fiind considerat─â drept una dintre primele m─âsuri pentru crearea unei industrii na┼úionale, care s─â nu mai depind─â de importuri.

Mihail Kog─âlniceanu, Ion Ionescu de la Brad, Bogdan Petriceicu Ha┼čdeu, A.D. Xenopol, al─âturi de premierul Ion. C. Br─âtianu s-au aflat printre promotorii ├«nfiin┼ú─ârii fabricii care urma s─â scrie istorie economic─â ├«n urm─âtoarea 100 de ani.

Fabrica de h├órtie ÔÇ×LeteaÔÇť din Bac─âu, cea mai mare din estul Europei, avea s─â aib─â o istorie plin─â de sui┼čuri ┼či cobor├ó┼čuri. Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de h├órtie de ziar ┼či produse de papet─ârie din ┼úar─â. A trecut prin na┼úionalizarea de dup─â 1945, a cunoscut o retehnologizare masiv─â ├«n anii comunismului, iar dup─â Revolu┼úie, ├«n 2003, a fost privatizat─â, ajung├ónd ├«n posesia fostului primar Dumitru Sechelariu.

├Än 2011, fabrica a intrat ├«n faliment, iar de atunci se ├«ncearc─â salvarea a ce se mai poate din acest ,,TitanicÔÇÖÔÇÖ economic.

Dup─â doi ani ┼či jum─âtate de ├«ncerc─âri de v├ónzare a societ─â┼úii ├«n ├«ntregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant, unul dintre principalii juc─âtori din pia┼úa insolven┼úei din Rom├ónia, a luat decizia, aprobat─â de creditori, de a ├«ncerca o alt─â strategie, menit─â s─â relanzeze activitatea economic─â ├«n zon─â.

Letea Bac─âu, un viitor hub economic

43 de milioane de lei a fost pre┼úul de pornire la ultima licita┼úie propus─â de Sierra Quadrant, ├«n septembrie anul trecut. A fost un singur investitor interesat s─â preia ├«ntreaga afacere, ├«ns─â ├«n cele din urm─â ┼či acesta a renun┼úat, ├«n condi┼úiile ├«n care tehnologia ├«nvechit─â ┼či condi┼úiile impuse de legisla┼úia de mediu cu privire la tehnologia utilizat─â, respectiv BAT ( best available technology), f─âr─â de care nu se elibereaz─â autoriza┼úia de mediu, ar fi f─âcut afacerea o misiune imposibil─â f─âr─â o investi┼úie consistent─â ├«n retehnologizare. A fost un moment semnificativ care a determinat lichidatorul s─â treac─â la o alt─â strategie.

,,Inten┼úion─âm s─â dezmembr─âm cele 30 de hectare ale societ─â┼úii Letea Bac─âu, inclusiv cl─âdirile ┼či utilajele r─âmase, ┼či s─â alc─âtuim active imobiliare separate. Exist─â discu┼úii pentru identificarea unor terenuri ┼či cl─âdiri care s─â fie preluate de diver┼či investitori ┼či care s─â relanseze activitatea economic─âÔÇÖ, spune Florin Dragomir,┬áasociat coordonator al Sierra Quadrant.

,,Fabrica Letea Bac─âu a reprezentat una dintre investi┼úiile economice strategice din zona Moldovei. Asigura sute de afaceri pe orizontal─â,┬á mii de locuri de munc─â, dezvoltare economic─â la nivel local ┼či nu numai. ├Än anii ÔÇś80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de h├órtie ┼či cartoane dar ┼či h├órtie de ziar, care acoperea ├«ntreg necesarul intern ┼či o mare parte din export, c─âtre state precum SUA, Elve┼úia, Olanda, Orientul Mijlociu ┼či ┼ú─âri din Asia. La Letea existau 12 ma┼čini de fabricare a h├órtiei, de la h├órtie de ziar, igienic─â, pentru ┼úigarete, cu filigran, ┼č.a.┬á Din toat─â acea investi┼úie a mai r─âmas o ma┼čin─â de h├órtie ┼či una de maculatur─â, care sunt dep─â┼čite din punct de vedere tehnologic. Acesta este ┼či motivul pentru care miz─âm pe extinderea domeniilor de activitate de pe platforma Letea, ├«n scopul relans─ârii economice a zoneiÔÇŁ, a mai spus Dragomir.

Sierra Quadrant mizeaz─â pe faptul c─â terenurile ┼či cl─âdirile ce vor fi scoase la v├ónzare au o pozi┼úie foarte bun─â, optim─â pentru investitori.

,,Este vorba de hale de produc┼úie, birouri, spa┼úii utilitare, terenuri ┼či cl─âdiri care sunt pozi┼úionate ├«n zona periferic─â a municipiului Bac─âu. Beneficiaz─â de toate racordurile necesare la utilit─â┼úi ┼či au acces inclusiv la o linie ferat─â dedicat─â. Bac─âul, cu aeroportul s─âu interna┼úional, ┼či pozi┼úionarea geografic─â optim─â, asigur─â argumente optime pentru a atrage investitoriiÔÇÖ, a mai spus expertul de la Sierra Quadrant.

Planurile companiei vizeaz─â, astfel, reamenajarea ├«ntregului areal al platformei sub forma unor entit─â┼úi separate, cu drumuri de acces ┼či infrastructur─â sub forma unui hub industrial. Planul este ├«nc─â ├«n faza topografic─â, urm├ónd s─â fie definitivat p├ón─â ├«n toamn─â, c├ónd ar urma s─â fie demarat─â procedura de v├ónzare

Recomandari