“Rușii au scuipat pe Cumințenia românilor”- VIDEO

0 17

Contribuţia “modestă” de 100 de euro a Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru Cuminţenia Pământului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi pentru achiziţionarea căreia Guvernul României organizează o subscripţie publică, a generat numeroase reacţii virulente în mediul online din partea unor populari lideri de opinie. “Rușii au scuipat pe Cumințenia românilor”, scrie Moise Guran, în vreme ce Lucian Mîndruţă consideră “suma o jignire” întrebând pe pagina sa de Facebook “Şi ce facem cu restul de 90 de tone de aur furate cu Tezaurul?” iar jurnalistul Cristian Câmpeanu consideră că „Cei 100 de euro donati de ambasada rusă pentru Cumințenia Pământului reprezintă o palmă pe care ne-o dau rușii, mai ales că este vorba despre un artist pe care l-au urât din toată inima”.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat pe Facebook „o contribuţie financiară modestă” pentru recuperarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”. Tot pe Facebook, Ambasada a postat şi un videoclip în care se spune că „armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României”, iar în al Doilea Război Mondial „armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei”, scrie siteul news.ro

Materialul video este o replică a celui din campania independentă a Papaya Advertising, ”Ultimul tren”, care se referă la instaurarea comunismului. Clipul video alb-negru are 2′:13” şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând ”comorile pierdute” de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se încheie cu imaginea trenului care duce „Cuminţenia pământului” şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde ”ultimul tren” încărcat cu valoroasa sculptură, precizează mediafax.ro.

loading…

”Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial – armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României (România şi-a proclamat independenţa faţă de Imperiul Otoman la 9 mai 1877 iar, în urma războiului ruso-turc din 1877-1878, a fost recunoscută de marile puteri pe 13 iulie 1878, n.red). Al Doilea Război Mondial – armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României – România se reconstruieşte economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată”, se arată în videoclip, care începe cu o imagine din ”Ultimul tren”.

 

Gestul Ambasadei Rusiei a fost criticat în termeni duri în mediul online de diverşi jurnalişti şi lideri de opinie.

https://youtu.be/cyYEgJkQUws

Lucian Mîndruţă, pe Facebook: Ambasada Rusiei da 100 de euro pentru Brâncuşi.  Ok şi ce facem cu restul de 90 de tone de aur furate cu Tezaurul?  Suma mi se pare o jignire. De fapt, dacă o să mă întâlnesc vreodată cu ambasadorul lor o să i-o dau înapoi. În bani mărunţi. Că nu suntem chelneri.  Suntem poporul român pe care l-aţi furat de atâtea ori!”

Jurnalistul Cristian Câmpeanu, tot pe Facebook:  „Cei 100 de euro donati de ambasada rusă pentru Cumințenia Pământului reprezintă o palmă pe care ne-o dau rușii, mai ales că este vorba despre un artist pe care l-au urât din toată inima. Cumințenia Pământului este, prin tot ceea ce înseamnă ea ca declarație despre natura umană fundamentală și civilizație, un refuz implicit al întregului eșafodaj comunist. Așa se întâmplă de obicei. O mică sculptură face de râs prin anvergură spirituală un întreg sistem și o ideologie calpă. Căci cine descrie mai bine umanitatea în esența ei? Brâncuși cu această mică bucată de piatră sau ideologii marxism-leninismului cu pretenția lor că au identificat ce sunt și vor de fapt oamenii? Ce fac rușii e o sfidare fără precedent, o golănie marca Putin, mai ales că e însoțită de un clip care vorbește despre „industrializarea” României de către sovietici și „adevărata” istorie a României, când istoria adevărată spune că sovieticii (rușii) au făcut pachet industria românească și au dus-o în Rusia, după care au „industrializat” România cu tehnologie veche furată de la români. Câtă abjecție și câtă obrăznicie! Dacă aș fi guvernul României i-aș soma pe ruși să-și ia mizeriile de „monumente ale soldatului sovietic eliberarator” și să le ducă repede în Rusia și le-aș da și 100 de euro înapoi. Să-și care monumentele pe banii lor și după aceea să intrăm într-o dispută sănătoasă și necesară despre cine este cu adevărat fascist. Pentru că fascistul este bufonul pe care îl numiți președinte, Vladimir Vladimirovici Putin”, a scris jurnalistul, pe Facebook.

Recomandari