Romanii din Diaspora trebuie sa contribuie la statul roman cu 5,5% din salariu

0 46

Romanii din Diaspora primesc o veste neasteptata la inceput de an. Acestia sunt nevoiti ca de acum inainte sa contribuie cu ban la statul roman, conform modificarilor facute in Codul Fiscal.

Noul Cod Fiscal ii taxeaza pe romanii plecati sa munceasca in strainatate cu 5,5% din salariul pe care il iau. Absolut toti romanii plecati afara sunt obligati sa achite o contributie de 5,5% din salariu statului roman.

Incepand cu acest an, contributia integrala la CAS nu va mai fi platita de o persoana coasigurata din familie, care contribuie deja la sistemul de sanatate. Romanii care sunt plecati in strainatate si nu realizeaza venituri sunt obligati sa declare la ANAF pentru a fi luati in evidenta situatia lor financiara.

Romanii pot plati aceasta contributie la stat trimestrial, iar in cazul refuzului de plata vor suporta amenzi usturatoare.

Taxe consulare eliminate

Pe de alta parte, incepand cu acest an, s-au eliminat o serie de taxe ce ii vizau pe romanii plecati in strainatate. Este vorba de celebrele deja taxe consulare, care ii impovarau pe romani. Din acest an nu se mai plateste eliberarea unui titlu de calatorie sau a unui pasaport. Acesta costa 40 de euro. Tot 40 de euro costa si legalizarea unei semnaturi a unui traducator pentru diferite acte. Taxa a fost scoasa. Romanii scoteau bani din buzunar si pentru legalizarea semnaturii sau a sigiliului MAE, aplicate pe acte oficiale. Suma de care au scapat din acest an este de 30 de euro.

Si pentru inregistrarea casatoriei la misiunile diplomatice ale Romaniei romanii trebuiau sa plateasca. Suma de 90 de euro a fost eliminata. Alte taxe care din 2017 sunt de domeniul trecutului sunt cele platite pentru eliberarea unui extras de stare civila (30 de euro) si eliberarea unui duplicat al acestui act (45 de euro).

Recomandari