„România devine un stat UE al fărădelegilor“. Un jurnalist britanic, despre protestele din țară: Oamenii trebuie să manifeste contra SERVICIILOR SECRETE şi NU faţă de politicienii CORUPȚI

0 44

Evenimentele care au avut loc în ultmele zile în țara noastră au ajuns subiect de discuție și peste hotare.

Mai mulți jurnaliștii au venit în București pentru a urmări cum stau lucrurile și pentru a face propriile investigații jurnalistice.

Un astfel de articol îi aparține unui jurnalist britanic de la ziarul The Times.

Acesta îi îndeamnă pe români să lupte împotriva serviciilor secrete și nu față de politicienii corupți.

Articolul poartă numele „Romania is becoming the EU’s outlaw state“, în traducere „România devine un stat UE al fărădelegilor“.

Jurnalistul vorbește despre una dintre cele mai mari scandări ale protestatarilor, punând accentul pe Securitatea condusă pe vremuri de Nicolae Ceaușescu.

„Oamenii strigă «Afară cu hoţii!», iar asta duce, în mod inevitabil, cu gândul la Securitatea lui Ceauşescu. Nu pentru că aceştia reprezintă puterea de modă veche, ci pentru că piesa de teatru a străzii este jucată într-o perioadă în care conducătorii României par să copieze unele dintre tehnicile temutei Securităţi, serviciul secret atoateştiutor“, a scris jurnalistul, potrivit Adevărul.

Jurnalistul vorbește în articolul său și despre istoria transformării ofițerilor de Securitate în slujba Serviciului Român de Informații.

„Şi-a construit o uriaşă bază de date cu informaţii de la diverse agenţii guvernamentale. Scopul său este secret, mecanismele sale de control sunt neclare. Accesul SRI în viaţa de zi cu zi a fost adâncit şi îmbunătăţit prin cooperarea cu puternica agenţie anticorupţie. Împreună ascultă telefoane şi arestează preventiv, ţinând în acest fel suspecţii de rang înalt în detenţie pentru a-i opri să mai comită presupuse infracţiuni“, scrie jurnalistul britanic în articolul din The Times.

Un alt subiect dezbătut în articol este cel legat de Dan Adamescu.

„Rezultatul nu este curăţarea sistemului, ci o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Ia

Iată cazul lui Dan Adamescu, un român bogat care a emigrat în Germania. El s-a întors în România după căderea lui Ceauşescu şi a investit în piaţa de asigurări, în imobiliare şi în ziarul independent «România liberă». Ziarul era detestat de serviciile secrete. Reporterii acestei publicaţii au adunat sute de dosare ale Securităţii aruncate din greşeală într-un râu (n.r. – asta s-a întâmplat în 1991), a scris jurnalistul The Times, Roger Boyes.

 

Recomandari