Romania, descalificata de la Eurovision 2016: „Este regretabil ca suntem fortati sa facem asta.” Reactia lui Ovidiu Anton

0 64

European Broadcasting Union, cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume, i-a retras Televiziunii Romane calitatea de membru ca urmare a neplatii unor datorii in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni.

Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc in luna mai – se anunta vineri pe site-ul eurovision.tv. TVR datoreaza EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011 – 2012.  La ora 14:00, reprezentantii TVR sunt invitati la Ministerul Finantelor, potrivit Televiziunii Romane.Decizia a fost luata dupa ce un termen dat guvernului roman de a lua masuri satisfacatoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie. „Este regretabil faptul ca suntem obligati sa luam aceasta masura. Suntem dezamagiti ca toate incercarile noastre de a rezolva aceasta problema nu au primit nici un raspuns din partea guvernului roman. In ultimele saptamani, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finantelor ca TVR poate fi plasata in procedura de insolventa, care la randul sau poate conduce la o restructurare profunda a difuzorului. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de posturi publice de televiziune din 56 de tari. Continuarea gradului de indatorare al TVR pune in pericol stabilitatea financiara a EBU insasi”, a declarat directorul general al asociatiei, Ingrid Deltenre.

Prestatia romaneasca va fi eliminata din competitia pentru cea de-a doua semifinala a Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc in data de 12 mai. Ordinea reprezentatiilor celorlalte 18 piese pentru a se califica in finala va ramane aceeasi, se mai arata in comunicatul postat pe site-ul concursului.

Romania urma sa participe in a doua semifinala a concursului alaturi de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel si Serbia.  „Este, desigur, o mare dezamagire pentru artistul ales sa reprezinte Romania, pentru colegii nostri de la TVR care si-au pregatit participarea atat de bine in acest an si, nu in ultimul rand, pentru telespectatorii romani si fanii Eurovision din aceasta tara” a declarat Jon Ola Sand, supervizor executiv al competitiei din partea European Broadcasting Union (EBU), citat de TVR.

„Tocmai pentru a ne asigura de participarea si transmiterea competitiei, in 2016 – pentru prima data dupa multi ani – TVR a achitat la termen (in martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare ca datoriile acumulate au determinat boardul EBU sa ia aceasta decizie radicala. Inaltii oficiali ai EBU au precizat ca asteapta un punct de vedere de la cei carora li s-au adresat in ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finante), pentru ca este datoria fiecarei tari sa isi pozitioneze onorabil televiziunea publica, prin legi corecte si finantari aduse la zi„, a sustinut televiziunea publica.

Finala Eurovision se va desfasura la Stockholm, Suedia, in 14 mai. Ca urmare a retragerii calitatii de membru EBU pentru TVR si a serviciilor de care beneficia, postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm si, astfel, nu va fi in masura sa transmita desfasurarea concursului.

Recomandari