Româncuța noastra care ne face mandri peste hotare. E considerată un GENIU AL INFORMATICII. Teza ei de doctorat, cea mai bună de la MIT

0 25

Raluca Ada Popa este o tânără sibiancă care a ajuns să fie recunoscută la nivel mondial ca fiind un geniu al informaticii.

Raluca are 30 de ani și de 11 trăiește în străinătate. A ajuns în Statele Unite datorită unui profesor căruia și acum îi mulțumește, scrie oradesibiu.ro.

„Eram la clasă de mate info intensiv. A venit un profesor din State, sibian, Liviu Iftode și ne-a încurajat pe cei mai buni să aplicăm pentru facultățile din America. El a fost cel care m-a ajutat, mi-a dat teste să mă pregătesc…”, povestește Raluca, cea care a fost șefă de promoție în generația ei și olimpică la matematică, fizică și informatică.

Și pentru că informatica era pasiunea Ralucăi, a aplicat la mai multe facultăți de profil din Statele Unite. A fost acceptată la Caltech. După primul an în care a obținut doar note maxime, s-a transferat la MIT. Aici Raluca a absolvit, a făcut un master, apoi un doctorat și un post doctorat.

Raluca s-a specializat în securitate informatică și în acest domeniu a realizat și lucrarea de doctorat. „Lucrarea mea s-a bazat pe protejarea datelor, dar într-un fel diferit. De exemplu, alte programe de acest gen crează un zid în jurul informației, dar care poate fi spart de hackeri. Eu am gândit un program care criptează informația. Se poate lucra cu ea, dar accesată din exterior ea e criptată. Cu această lucrare am câștigat premiul pentru cel mai bun doctorat de la MIT”, spune Raluca.

La finalul lunii noiembrie Raluca o să lanseze oficial PreVeil – programul de securitate inspirat din teza ei de doctorat. „Deja 36 de companii așteaptă să îl testeze, iar câteva mii de utilizatori individuali l-au descărcat. Pentru aceștia este gratuit, companiile îl primesc contra cost. Merge pe același principiu de date criptate, care pot fi văzute doar de cel care le trimite și de destinatar”, explică Raluca.

Recomandari