Riscă pușcăria pentru că au construit într-o zi un pod pe care autoritățile n-au reușit să-l ridice în opt luni

0 61

Locuitorii comunei sucevene Marginea, disperați că autoritățile nu au reușit să construiască un pod timp de opt luni, au pus mână de la mână și l-au construit singuri într-o singură zi.

Nu au terminat bine ridicarea podului că autoritățile i-au amendat și le-au deschis dosar penal pe motiv că au construit fără autorizații. Primarul comunei spune că autoritățile nu au dorit să îi pedepsească pe localnici și că au fost obligate de lege. Între timp, localnicii din Marginea au mai construit fără autorizații o șosea și alte două poduri. Ei spun că vor încalcă legea ori de câte ori statul îi va lasă de izbeliște.

loading…

Mai mulți localnici din comuna suceveană Marginea au pus mână de la mână și, pe 6 februarie, au demarat construcția unui nou pod. Vechiul pod desparte localitatea în două. Este amplsat pe DN 17 și face legătura între Radauti și Campulung Moldovenesc, fiind un drum extrem de frecventat.

Unul dintre inițiatorii lucrării este Ghita Mafteian, de meserie constructor și locuitor al comunei. El a povestit pentru HotNews.ro istoria podului din Marginea. “Podul de piatră a fost stricat de inundațiile din iulie anul trecut. Autoritățile ne-au promis în trei rânduri ca o să se facă podul.

A fost un termen pentru octombrie anul trecut, apoi au zis că va fi gata de Crăciun. Noi am văzut că nu se face. Nu mai puteam sta așa, fără pod. Există o rută de ocolire, dar și ăla nu e practicabil. Așa că am decis noi să facem un pod provizoriu. Nu vrem noi să intrăm în istorie cu podul asta, ci am vrut numai să rezolvăm problema. Așa că am făcut podul într-o zi, fără bani”, povestește Ghita Mafteian.

După ce au terminat podul, localnicii au fost informați că Direcția Apelor Șiret a înaintat o sesizare penală pentru că au construit podul fără autorizație. “Da, așa este, nu avem autorizație. Dar ce să facem? Constructorul a spus că podul va fi gata în vară. Până atunci noi ce trebuia să facem? Dacă așa se pune problema, atunci eu o să merg la închisoare, da` sunt împăcat că am făcut o faptă bună”, mai spune Mafteian.

Localnicii din Marginea nu sunt la primă fapta de acest gen. “Am mai făcut tot așa, fără autorizație, un drum de 1,3 kilometri. Pe un drum forestier, tot așa, un pod s-a dărâmat și am făcut fără autorizație un pod pe care trec acum camioanele încărcate cu lemn. Am mai făcut cu oamenii încă un pod. Așa suntem noi, numai cu ilegalități din astea ne ocupăm”, mai spune Ghita Mafteian.

Împreună cu un asociat de al sau, Ghita Mafteian a dotat cu calculatoare câteva scoli din județul Suceava. El susține că, la inundațiile de anul trecut, și-a folosit utilajele pentru a salva o familie blocată într-o casă aflată în mijlocul puhoiului. “Pompierii nu puteau intra cu mașină și am mers eu cu buldo-escavatorul, da` nici atunci nu aveam autorizație”, spune localnicul. Acum, Gheorghe Mafteian așteaptă deznodământul în cazul podului. “Eu cred că am făcut fapte bune și nu o să se fiu dus la judecată”, a mai adăugat Mafteian

Primarul comunei Marginea, Dumitru Lungu, spune că autoritățile lucrează pentru a găsi o soluție ca locanicii să nu fie duși în fata instanței. Primarul are și o explicație pentru inatarzierea lucrărilor la podul de piatra. “Podul de beton a fost luat de ape pe 27 iulie. Problema este că el se află în proces de reabilitare.

Atunci se lucra la el și de aceea a fost distrus ușor. Astfel, constructorul a fost nevoit să refacă documentația tehnică, proces care a cam durat până în decembrie. Oricum, a fost chiar ieri o întâlnire cu autoritățile de la județ și cei de la ape. Nimeni nu vrea să îi pedepsească pe localnici. Ei au făcut o treabă bună”, a declarat primarul Dumitru Lungu.

El a explicat că Direcția Apelor Șiret a decis să facă o sesizare penală împotriva localnicilor care au ridicat podul de lemn fiind obligați de lege. “Ei au vrut să se acopere. În cazul în care se întâmplă pe pod ceva, ei sunt trași la răspundere. Dar acuma constructorul o să lucreze la podul de beton și o să fie pace”, mai spune primarul.

Reprezentanții Direcției Apelor Șiret au declarat pentru HotNews.ro că acțiunea localnicilor din Marginea este lăudabilă dar nu este legală. “Deși acțiunea cetățenilor din comuna Marginea din punct de vedere civic este lăudabilă, realizarea oricărei lucrări pe cursuri de apa trebuie să se supună reglementarilor tuturor instituțiilor care au responsabilități în domeniul construcțiilor și al gospodăririi apelor.
În conformitate cu legislația în vigoare, reprezentanții Administrației Naționale „Apele Romane”, Direcția Apelor Șiret – Sistemul de Gospodărie a Apelor Suceava au dispus sistarea și demolarea parții de pod construite până la data respectivă. Cetățenii au refuzat sistarea lucrărilor la pod, spunând că își asumă întreagă responsabilitate”, a precizat Irina Florescu purtătoare de cuvânt a instituției.

Reprezentanții DAS au menționat că intenția lor nu este să îi aducă în fata judecătorilor pe localnicii care au ridicat podul și că, împreună cu autoritățile din localitate, caută soluții pentru rezolvarea problemei. Totuși, în opinia reprezentanților DAS, podul provizoriu ridicat de săteni nu reprezintă cea mai viabilă soluție.

“Direcția Apelor Șiret atenționează cetățenii asupra faptului că datorită îngustării secțiunii de curgere, în cazul înregistrării unor creșteri de debite normale perioadei de primăvară, podul improvizat se poate constitui în blocaj al albiei și poate fi antrenat în aval, putând astfel afecta locuințele situate în apropierea albiei râului Sucevita”, au mai declarat reprezentanții direcției. Pentru a rezolvă problema DAS a cerut autorităților să urgenteze lucrările la podul de la Marginea.

Sursa: hotnews.ro

Recomandari