REVOLTATOR ! Senatul a votat: aleșii penali cu condamnări definitive nu-și pierd mandatele !

0 21

Senatorii au respins cererea de reexaminare a şefului statului Klaus Iohannis privind modificarea statutului aleşilor locali. Parlamentarii au menţinut prevederile potrivit cărora mandatul consilierilor locali şi judeţeni, primarilor sau preşedinţilor Consiliilor judeţene încetează doar în cazul condamnării definitive la pedepse cu executare, nu şi în cazul sentinţelor cu suspendare,scrie us24.ro
Senatul este for decizional

Senatorii nu au fost de acord cu cererea de reexaminare a preşedintelui. Ei au adoptat legea în forma iniţială trimisă la promulgare cu 82 de voturi “pentru”, 27 “împotrivă” şi două abţineri.

Pe 15 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, motivând că, în forma transmisă spre promulgare, legea “ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.”

În cererea de reexaminare, preşedintele preciza că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau presedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, chiar cu suspendare, plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local.

Modificările au fost respinse iniţial de Camera Deputaţilor, însă au mers la promulgare după ce Senatul le-a adoptat în calitate de for decizional.

Ce mai poate face Iohannis

După respingerea cererii de reexaminare, şeful statului mai are o armă de atac împotriva modificărilor propuse de senatori. Poate ataca legea la CCR.

”Continuarea exercitării mandatului de către o persoană condamnată cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere este de natură a aduce atingere unor principii elementare ce țin de morala publică, de specificul funcției exercitate, de integritate și, nu în ultimul rând, de încrederea cetățenilor în reprezentanții locali. Mai mult, considerăm că intervenția legislativă conduce la ideea că integritatea este adaptată în funcție de circumstanțe, când în realitate, conduita ar trebui stabilită în acord cu principiile, și nu invers.”

din motivarea solicitării de re-examinare, a președintelui Klaus Iohannis.

Recomandari