Reteta unui masacru economic in care vinovate sunt autoritatile din Romania. Pesta porcina, semnalata inca din 2015, a distrus afaceri de succes

0 45

Nepasarea autoritatilor romane au permis raspandirea celei mai mai ucigatoare boli care a patruns pe teritoriul tarii noastre in ultimii 50 de ani. „Evenimentul zilei” a intrat in posesia unui document care arata ca, din anul 2015, autoritatile de la Bucuresti au fost avertizate si au primit fonduri de la Uniunea Europeana pentru a lua masuri impotriva acestui flagel. Un audit al Comisiei Europene arata ca, nici dupa trei ani, la noi nu s-au aplicat multe dintre masurile impotriva raspandirii acestui virus. Ultima victima a acestei situatii catastrofale: cea mai mare ferma de porci din Romania, a doua ca marime din Europa.

Efectul dezastruos asupra economiei romanesti provocat de pesta porcina africana, boala care nu are leac si a ucis sute de mii de porci din tara noastra, are radacini in nepasarea autoritatilor care s-au perindat la conducerea tarii si a institutiilor abilitate, in ultimii trei ani. Asa cum reiese din „Raportul final privind un audit efectuat in Romania, in perioada 25 ianuarie-2 februarie 2017, in vederea evaluarii punerii in aplicare a programului pentru supravegherea si pregatirea pentru situatii de urgenta in relatie cu pesta porcina”, intocmit de experti de la Directia Generala Sanatate si Siguranta Alimentara a Comisiei Europene, autoritatile din tara noastra nu au aplicat, timp de trei ani, multe masuri pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane.

Expertii CE arata ca nu a fost realizata o gestionare a populatiei de mistreti, cei care au adus virusul mortal in Romania, dar nici biosecuritatea in cadrul exploatatiilor nonprofesionale. Asa cum avertizau, in 2017, specialistii CE, autoritatile romane pot aplica acele masuri, transmise din 2015, „doar odata cu confirmarea bolii, cu o intarziere in consecinta a rezultatelor”. Ceea ce s-a intamplat in tara, in 2018, confirma, din pacate, previziunile din raport: autoritatile romane au intrat in alerta si au inceput sa ia masuri tarziu si, astfel, s-a ajuns la situatia in care, la nivel national, sunt confirmate peste 700 de focare in 10 judete. In Braila, la Gropeni, cea mai mare ferma din Romania, a doua din Europa, este nevoita sa sacrifice cei 140.000 de porci, operatiune care va incepe luni dimineata. Asta, dupa ce alte 45.000 de capete de animale au fost, deja, sacrificate, inferma Coinprod – Tulcea. In urma confirmarilor de focare de pesta porcina din judetele Tulcea si Braila, numarul porcilor ucisi va depasi 350.000, iar numarul locurilor de munca desfiintate va fi de ordinul sutelor.

Avertismentele din raportul CE

Un aspect important semnalat in raportul din 2017 arata ca, desi vanatorii au cunostinta de pesta porcina africana, programul slab de supraveghere a mistretilor nu oferea garantia ca boala ar fi putut depistata intr-un stadiu incipient. „Acest lucru va intarzia depistarea bolii si, prin urmare, punerea in aplicare a masurilor de control, marind riscul raspandirii ulterioare la porcii domestici, in special in exploatatiile nonprofesionale”, se arata in document.

In opinia specialistilor, punctul cel mai vulnerabil pentru aparitia infectiei la porcii domestici il reprezinta numeroasele exploatatii nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate. In special, crescatorii individuali care au scroafe erau considerati susceptibili sa joace un rol in raspandirea infectiei pe plan local. Inca de atunci, se atragea atentia ca „autoritatile se vor confrunta cu o provocare in trasarea porcilor si stoparea raspandirii bolii in ipoteza izbucnirii unui focar din cauza lipsei de evidente privind gospodariile individuale si a existentei unor deplasari neconsemnate (de exemplu, ale purceilor)”.

Un alt factor de risc: intarzierile continue in timpul de obtinere a rezultatelor de laborator si lipsa unei supravegheri in cadrul exploatatiilor industriale sunt susceptibile sa intarzie depistarea timpurie a bolii la porcii domestici. Totodata, „in cazul exploatatiilor comerciale industriale, autoritatile se vor confrunta cu probleme in depopularea rapida a acestora, din cauza capacitatilor limitate de ucidere si de eliminare”.

Expertii CE: opt judete cu risc ridicat

In raportul expertilor de la Directia Generala Sanatate si Siguranta Alimententara a CE se arata ca, incepand cu ianuarie 2014, pesta porcina africana s-a raspandit in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Ca raspuns la aceasta evolutie, Comisia a auditat respectivele state membre. In 2015, CE a dezvoltat o strategie privind pesta porcina africana pentru statele membre afectate si pentru cele cu un risc crescut de aparitie a bolii. Strategia respectiva vizeaza prevenirea raspandirii bolii si, in cele din urma, eradicarea sa de pe teritoriile afectate.

Pentru a sprijini aceasta strategie, statele membre unde exista riscul de aparitie a pestei porcine africane au fost invitate sa dezvolte programe de supraveghere si control, cofinantate de CE. In raport se arata ca Romania avea, inca de acum trei ani, „un risc crescut de aparitie a pestei porcine africane dinspre tarile limitrofe non-UE, Ucraina si Moldova”. In decembrie 2016, pesta porcina africana a fost confirmata in Ucraina, la mai putin de 10 km de granita cu Romania. In consecinta, auditul efectuat in anul 2017 s-a concentrat in principal asupra celor opt judete cu risc: Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea. Incepand cu 2015, un program de supraveghere a pestei porcine africane in Romania a fost aprobat si a beneficiat de sprijin financiar din partea Comisiei Europene.

Fermierii cer convocarea CSAT

Pusi in fata unor pierderi imense, fermierii si liderii asociatiilor de consumatori acuza autoritatile ca eutanasiaza inclusiv porci sanatosi si nu sunt capabile sa identifice boala la fiecare animal in parte. De asemenea, unii dintre crescatorii de animale, citati de mediafax.ro, sustin ca le este refuzata posibilitatea de a evacua porcii sanatosi din zonele confirmate ca fiind focare de pesta porcina africana.

In plus, fermierii sunt convinsi ca Romania a fost si, probabil, mai este, tinta unor atacuri bio-teroriste, solicitand interventia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Unii merg mai departe cerand presedintelui Klaus Iohannis instituirea starii de necesitate pentru adoptarea unor masuri ferme si urgente, dar si ca baza juridica pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despagubiri si de scutiri fiscale.

Chiar si Guvernul Romaniei a transmis ca „intarzierea adoptarii rectificarii bugetare” de catre presedinte „afecteaza buna desfasurare a Programului de control si combatere a pestei porcine africane”. O alta dovada a faptului ca autoritatile nu s-au pregatit pentru acest impact economic major este si declaratia Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a spus ca pesta porcina africana nu a fost inclusa in calculele prognozei de inflatie.

Program de slaba calitate

Programul actual de supraveghere a mistretilor, in special supravegherea pasiva de slaba calitate, nu ofera garantie ca pesta porcina africana ar putea fi depistata intr-un stadiu timpuriu. Asa cum se precizeaza in raportul CE, acest lucru mareste riscul raspandirii ulterioare la porcii domestici, in special in gospodarii. O alta cauza care a condus la raspandirea pestei il reprezinta sistemul actual de gasire a mistretilor morti pentru testare. Spre exemplu, autoritatile le cer vanatorilor sa aduca lesurile animalelor in laborator pe cheltuiala proprie, ceea ce multi refuza sa o faca.

Seful ANSVSA: „Avem fonduri”

Presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, a declarat intr-un interviu pentru Mediafax ca „avem fonduri suficiente (n.n.- pentru gestionarea crizei generate de pesta porcina africana), am primit tot ce am solicitat la rectificarea bugetara – desigur, in raport cu estimarile pe care le-am facut privind evolutia bolii”. „Pentru gospodariile afectate, pana acum s-au finalizat 93 de dosare care prevad despagubiri in valoare totala de 217.700 de lei, dar mai avem in lucru, in diferite faze de analiza si avizare, inca 1.728 de dosare”, a precizat Geronimo Branescu.

Nu au tinut cont de semnalele de alarma ale specialistilor

Asa cum a relatat „Evenimentul zilei”, pe 6 august, epidemia de pesta porcina africana izbucnita vara aceasta ar fi putut fi evitata daca autoritatile competente ar fi pus in aplicare, inca de acum patru ani, masurile pe care tot ele, institutiile abilitate, le propuneau. Primul semnal de alarma a fost tras la sfarsitul anului 2013, in vremea guvernarii Victor Ponta, atunci cand specialisti ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au elaborat primul studiu intitulat „Analiza calitativa a riscului de patrundere a pestei porcine africane in Romania”.

Documentul a fost inregistrat sub numarul 1996/03.12.2013 si apare ca asumat de directorul general de atunci al institutiei, Cristian Duicu. Specialistii ANSVSA concluzionau in raportul de la sfarsitul anului 2013: „Chiar daca riscul aparitiei unui focar de pesta porcina africana in Romania, in momentul de fata, este scazut spre mediu, eventuala introducere a bolii pe teritoriul Romaniei ar avea consecinte majore asupra economiei nationale, prin cheltuielile enorme pe care le presupun costurile de eradicare si prin restrictiile impuse comertului si a exportului de suine vii si produse si subproduse provenite de la acestea”. Erau propuse si o serie de masuri care sa diminueze pericolul patrunderii virusului pe teritoriul tarii noastre, masuri de care nu a tinut cont nimeni.

Riscam pierderi de doua miliarde de euro

La debutul epidemiei de pesta porcina, Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) a declarat, pentru EVZ, ca riscurile pentru crescatorii de porci nu se vor diminua in perioada imediat urmatoare. El a spus ca valoarea estimata per cap de porcina este de 100 de euro, la care se adauga si valoarea nutretului care trebuie ars si cheltuielile de dezinfectare a fermei. Asta inseamna, numai la ferma din Braila, o paguba de peste 14 milioane de euro. In cel mai sumbru scenariu, daca ar fi afectate toate fermele de pe teritoriul Romaniei, pierderile ar fi uriase, de circa 1,5-2 miliarde de euro. Statisticile arata ca, in 2017, erau 386 de ferme si 583.711 crescatori individuali (gospodarii) de porci.

Moartea vine si pe Dunare: cea mai mare ferma de porci din Romania, in colaps

Zona de sud est a Romaniei este grav afectata de virusul pestei porcine africane. De maine, la Braila, incepe devastatoarea operatiune de ucidere a 140.000 de porci de la cea mai mare ferma de suine din Romania si a doua ca marime din Europa. Autoritatile au spus ca pesta porcina a patruns aici prin intermediul apei infestate de porcii morti aruncati in Dunare. Alte 35.000 de exemplare fusesera ucise la o alta exploatatie de porci din Braila. Pierderile economice sunt uriase, iar peste 600 de oameni sunt trimisi in somaj. Fermele sau oamenii cu cativa porci in ograda se conformeaza si accepta sa le fie ucise animalele. Nu au incotro, vine „potera” peste ei. Adica echipele DSV, Politia, Jandarmeria. In fata acestei situatii, autoritatile tac. Nici macar seful ANSVSA, Geronimo Branescu, pus in ianuarie 2017 in functie, nu mai raspunde la telefon. Dobrogea, sub cod rosu Peste 75.000 de porci au fost, deja, eutanasiati pana acum in Dobrogea, judetul Tulcea trecand prin situatia cea mai dramatica. Aici sunt confirmate nu mai putin de 509 focare de pesta porcina africana, fiind afecate 70 de localitati. De la aparitia primelor cazuri de imbolnaviri de pesta porcina africana in judetul Tulcea, in gospodariile populatiei au fost ucisi peste 3.000 de porci. Iar la exploatatiile comerciale, peste 48.000 la Carniprod, aproape 21.000 la o ferma de la Satu Nou si, in ultimele zile, autoritatile sanitar veterinare sunt in plina operatiune de ucidere a 1500 de porci la o ferma din Vacareni. Cele mai multe probleme sunt intampinate la gospodariile din Delta Dunarii din cauza reliefului, a terenului accidentat, fiind foarte greu de ajuns acolo. „Sunt situatii in care am facut tot posibilul sa ajungem. Daca nu am putut ajunge acolo cu mijloacele auto, cu logistica necesara pentru ecarisare, am mers cu ambarcatiunile, apoi pe jos. Am tras de porci, noi medicii veterinari, impreuna cu cei de la Armata, cu jandarmii. Ne-am descurcat, dar greu”, spune seful DSV Tulcea, medicul veterinar Mitica Tuchila. Au fost si cazuri in care oamenii au aruncat animalele moarte dar DSV fost sesizata de catre autoritati, de catre primari, si „am mers si am ecarisat zonele afectate”.

Doar 80 de gospodarii despagubite

Pana sa ajunga la Braila, pesta porcina africana a lovit naprasnic cel mai mare procesator de carne de porc din Dobrogea, Carniprod.

Dupa uciderea a aproape 50.000 de porci, proprietarul fabricii, Nicoale Ciuleac a fost nevoit sa-si trimita 500 de oamenii acasa si sa inchida reteaua de 30 de magazine de desfacere din Tulcea, Constanta, Bucuresti si Galati.

Afacerea lui de succes s-a prabusit intr-o singura zi. Era la inceputul lunii iulie. Dar nu s-a lasat doborat si, dupa ce a luat absolut toate masurile igienico sanitare, sub stricta supraveghere a autoritatilor, Carniprod si-a reluat, saptamana trecuta, productia cu carne de porc, la carcasa, adusa din Austria.

Nu stie cand va fi despagubit pentru pierderile uriase de milioane de euro. Potrivit sefului DVS Tulcea, Mitica Tuchila, pana acum au fost despagubite doar 80 de gospodarii din Delta Dunarii, alte 120 de dosare sunt in lucru, urmand sa fie platite in zilele urmatoare.

Panica si in Constanta

Si autoritatile din Constanta au inima cat un purice. In fermele de profil din judet sunt peste 160.000 de porci, insa pesta porcina africana a lovit deocamdata doar gospodariile oamenilor din 54 de focare, afectand 25 de localitati. Si in nord, spre Tulcea, si in sud, spre Bulgaria. Potrivit subprefectului de Constanta, Levent Accoium, pana acum au fost ucisi preventiv, si ingropati, 4863 de porci, 63 de exemplare fiind mistreti captivi, eutanasiati intro exploatatie privata din satul Dulcesti.

Filtre formate din reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Constanta,Gruparea Mobila de Jandarmi, Garda de Coasta Politia locala si reprezentanti ai DSV Constanta, efectueaza controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranziteaza zona de protectie si zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protectie si zona de supraveghere. Masurile stabilite se vor mentine pana la eradicarea focarelor.

Mistretii, exterminati in Delta Dunarii

In paralel, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis exterminarea totala a mistretilor din Delta Dunarii si a sute de exemplare din judetul Constanta, porcii salbatici fiind considerati cauza principala a raspandirii pestei porcine in Romania. Pentru a nu fugi in zonele din afara focarelor de pesta porcina africana, mistretii sunt vanati prin dibuire si panda. Apoi, sunt ingropati.

Mai este Delta Dunarii, unde urmeaza sa fie omorati 1.200 de mistreti si 2.400 de sacali, potrivit guvernatorului Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii Malin Musatescu.

In Constanta vor fi ucisi 900 de porci mistreti. Aceleasi masuri vor fi luate si in zonele de granita. „In zona de frontiera, pe o fasie de 500 de metri, pentru ca sa nu existe alte interpretari din partea vecinilor nostri s-a decis, in Ucraina, Republica Moldova si Ucraina, sa fie recoltati mistretii, dar numai impreuna cu echipe mixte formate din vanatori autorizati, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI. Acest lucru se intampla deja”, a declarat, pentru EVZ, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes.

sursa: evz.ro

Recomandari