Referendum. Verifică dacă CNP-ul tău a votat fără tine

1040

APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki), organizaţie neguvernamentală, îți arată ce trebuie să facă pentru a verifica dacă CNP-ul tău a votat fără tine.

Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți o cerere la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). În baza Legii 544/2001, a liberului acces la informații, instituția este obligată să vă răspundă în termen de 10 până la maximum 30 de zile, dacă este prea asaltată de solicitări.

Iată care sunt pașii concreți de urmat în acest caz:

Pasul 1: Aflați care este numărul secției de vot la care ar fi trebuit să votați la referendum.

Pasul 2: Scrieți o cerere după modelul următor:

Către Autoritatea Electorală Permanentă

Adresa: Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084

Fax: 021.310.13.87

Email: [email protected]

Subsemnatul …Nume si prenume… , domiciliat în …adresa… , înscris pe listele electorale permanente ca cetățean cu drept de vot arondat, la referendumul din 6 octombrie, secției de votare numărul ..numărul secției din localitatea de domiciliu.. , în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public,

Vă solicit să îmi comunicați o copie a tabelului electoral utilizat în secția de votare numărul …numărul secției…, la referendumul din 6 octombrie 2018. Precizez ca doresc numai copia filei în care am fost înscris, nu a întregului tabel. Vă rog să anonimizați datele personale ale celorlalte persoane ce figurează pe această filă.

Precizez că sunt dispus să suport costul aferent copierii filei.

Vă solicit răspuns la …adresă poștală/fax/email…

Mulțumesc,

Nume și semnătură

Data: …data transmiterii cererii…

Pasul 3: Trimiteți cererea la AEP, pe adresa de email scrisă în modelul de cerere, pe fax sau prin poștă, cum vă e la îndemână. Ar trebui să primiți un răspuns în temenul prevăzut de Legea 544, adică 10 zile cu posibilitatea de prelungire până la 30 de zile, dacă răspunsul necesită un volum mare de muncă din partea instituției.

În caz că din răspunsul primit constatați că altcineva a votat în locul dumneavoastră este recomandat să faceți o plângere penală la care să anexați copia după tabelul care dovedește acest lucru, informează APADOR-CH.