Reacția DNA la propunerea ministrului Justiției de redefinire a abuzului în serviciu

0 49

Procurorii vor fi obligați să închidă „numeroase dosare” dacă redefinirea abuzului în serviciu intră în vigoare în forma propusă luni de ministrul Justiției prin faptul că este restrâns „extrem de mult” domeniul de aplicare a infracțiunii. Astfel, s-ar putea ajunge la „dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală”.

În consecință, 215 dosare trimise anul trecut în judecată ar fi achitate, iar majoritatea celor aflate în curs de cercetare ar fi clasate. În plus, procurorii anticorupție mai spun că forma propusă nu respectă anumite cerințe constituționale.

„Având în vedere propunerea formulată de Ministerul Justiției pentru modificarea art. 297 din Codul penal privind infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii din cadrul DNA au realizat o evaluare a impactului pe care această modificare le va avea asupra investigațiilor penale, în situația în care va intra în vigoare.

Adoptarea propunerii formulate de Ministerul Justiției ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege. Consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției”, arată DNA într-un comunicat.

Recomandari