Răsturnare de situație în Republica Moldova, după ce România a interzis accesul avionului lui Dmitri Rogozin în spațiul aerian național

0 24

E răsturnare de situație în Republica Moldova, după ce România a interzis accesul avionului lui Dmitri Rogozin, vineri, în spațiul aerian național, în încercarea acestuia de a ajunge pe aeroportul de la Chișinău.

Președintele moldovean Igor Dodon și-a anulat participarea la festivitățile de la Tighina, planificate cu prilejul celor 25 de ani de la instituirea trupelor de pacificatori în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook chiar dacă la ora 17:00 Dodon declara, într-un briefing de presă, că nu-și anulează participarea la evenimentele amintite.

Lucrurile au luat această întorsătură după ce România și Republica Moldova au interzis – prin două decizii – vizita lui Dmitri Rogozin la aceleași manifestații.

„În legătură cu evenimentele provocatoare de astăzi la adresa delegației din Federația Rusă, am hotarît, împreună cu liderul de la Tiraspol, domnul Vadim Krasnoselski, că mîine nu voi participa la evenimentele de la Tighina/Bender. Ne vom întîlni mai tîrziu, separat, pentru a continua discuțiile privind apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului.

Voi acționa ferm pentru reîntregirea teritorială a Republicii Moldova, în pofida sfidărilor și provocărilor din partea celor cărora le convine o Moldovă slabă și subordonată politic și financiar. Moldova are viitor, ca stat neutru și integru, în ciuda tuturor antistataliștilor”, a scris Dodon pe contul său de Facebook.

România a interzis survolarea spațiului său aerian pentru avionul în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Aeronava s-a învârtit deasupra Ungariei timp de mai multe minute, anunța site-ul deschide.md, care citeaza „surse avizate”, după care a făcut cale întoarsă, aterizând la Minsk, Republica Belarus.

Site-ul specializat FlightRadar precizează, pe contul sau de Twitter, ca „aeronava S7 cu zborul #S7157 de la Moscova la Chisinau, Moldova este blocată în apropierea graniței românești”.

Dmitri Rogozin: „Data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier Tu-160

Într-o altă postare, cei de la FlightRadar scriu că nu au o confirmare, însă ”probabil s-a interzis intrarea deoarece in avion se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin”.

Ulterior, presa de peste Prut a precizat că avionul vicepremierului rus a făcut cale întoarsă și a aterizat deja la Minsk.

Un politician rus și un grup de artiști, întorși de pe aeroportul din Chișinău

Joi, Republica Moldova le-a interzis accesul în această țară deputatului rus, Pavel Şperov şi unui grup de artişti, care doreau să participe la Festivitățile de la Tiraspol. Aceștia au fost întorși de pe aeroportul din Chișinău, scrie publika.md.

Reprezentanţii Politiei de Frontieră au declarat pentru postul nostru de televiziune că decizia a fost luată pe motiv că aceştia nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat şi nu au justificat scopul vizitei.

Preşedintele Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că interdicţia aplicată delegaţiei de la Moscova reprezintă o provocare. Şeful statului şi-a cerut scuze de la demnitarul şi artiştii ruşi şi a promis că va investiga fiecare caz în parte.

Recomandari