Raluca Prună: Nu doar prejudiciile trebuie recuperate, ci şi produsul acestora

0 35

Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a declarat la Digi24 că cel târziu în luna octombrie va pune pe masa parlamentarilor o lege prin care urmărește să fie recuperate nu doar prejudiciile, ci și produsul acestora. Raluca Prună avertizează că stoparea infracţiunilor economice se face doar dacă se aplică legislaţia europeană.

Pentru infracțiuni economice poate că ar fi mai bine să luăm banii furați, să facem o confiscare a produsului infracțiunii. Nu numai a banului furat, ci și a fructului acelui ban. Dacă eu fur mâine un milion de euro cu care îmi cumpăr imobile și între timp produc cinci milioane, eu aș vrea să știu că noi confiscăm cele cinci milioane de euro și pentru asta avem legislație europeană pe care trebuie să o transpunem până în octombrie. Am făcut o promisiune publică, o reiterez, că voi pune pe masa Parlamentului legea la începutul acestei sesiuni parlamentare”, a declarat Raluca Prună la Digi24.

Ministrul justiției a subliniat că efectul pentru descurajarea faptelor penale este mai mare în cazul în care persoanei în cauză i se iau banii decât să ispășească o pedeapsă oarecare în penitenciar. „Un caracter de descurajare este să îți iau banii decât să te trimite în penitenciar, unde ești în custodia statului, unde statul cheltuie cu tine… Uneori poate fi un comportament economic rațional să aleg să mă duc la închisoare un an și să rămân cu milioanele acelea”, a explicat Raluca Prună.

Recomandari