Raed Arafat tocmai a terminat GROAPA PSD. I-a furnizat lui Vela documente care dovedesc ca ministrii PSD au refuzat sa constituie stocuri de medicamente si echipamente de protectie

81

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat marti, in timpul dezbaterii motiunii simple initiate impotriva sa de PSD, numeroase documente care dovedesc ca guvernele PSD au refuzat numeroase solicitari ale DSU pentru  constituirea stocurilor de medicamente si echipamente de protectie. 

Documentele au fost emise de DSU in perioada 2017-2019. DSU era condus atunci, ca si acum, de Raed Arafat.

„Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in mod repetat, a solicitat Ministerului Sanatatii, incepand din luna aprilie 2017, constituirea stocurilor de medicamente si echipamente de protectie. Toate demersurile efectuate in perioada 2017-2019, care au avut ca scop constituirea unor rezerve la nivel national de medicamente si materiale sanitare, nu au fost luate in considerare de guvernele PSD, asa cum rezulta din adresele DSU.

V-am adus aici aceste documente. Documentul numarul 1, adresat domnului secretar de stat Gabriel Florin Puscau, in 14 aprilie 2017. Documentul numarul 2,  adresat in 20.10.2017 domnului ministru Florian Bodog. Documentul numarul trei, adresat domnului Grasu, secretar de stat in 31 iulie 2019. Documentul numarul 4, adresat in 22 august 2019, ministrului de Interne de la acea vreme. Toate acestea sunt in arhiva MAI, vi le daruiesc sa le aveti la grupul PSD.

Asadar conducerea DSU i-a informat pe ministrii guvernului Dancila ca exista vulnerabilitate la nivel national generata de lipsa echipamentelor de protectie a personalului medical implicat in tratarea pacientilor inalt contagiosi. Dvs. ati fost la guvernare, nu ati pregatit tara pentru pandemie”, a acuzat Vela.

Dezbaterea motiunii simple intitulate „Democratia romaneasca in deriva. Cu vela rupta, in timp de pandemie”, depusa de PSD impotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a inceput marti in plenul Senatului.

Semnatarii motiunii ii solicita ministrului de Interne „sa plece” de la conducerea acestui minister pentru ca prin ordonantele militare emise a fost luat „un lung sir de decizii contradictorii” si au fost impuse o serie de interdictii pe care, ulterior, le-a anulat.

Potrivit acestora, structurile coordonate de Marcel Vela „nu au pregatit tara pentru pandemie, pentru ca au minimalizat riscul de pandemie in pofida avertizarilor OMS (…), nu s-au ocupat de achizitionarea echipamentelor de protectie pentru personalul medical si nu au achizitionat la timp teste si aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

Senatorii PSD asociaza numele ministrului cu „haosul”, il acuza ca „a gestionat lamentabil venirea in tara a circa un milion de cetateni romani” si ca a facut din amenzi „o taxa mascata pe coronavirus”.

Social-democratii mai sustin ca datele despre pandemie au fost „falsificate” si „se ofera doar informatii care descriu o imagine mai buna decat realitatea, privand cetatenii de posibilitatea de a-si forma o opinie corecta cu privire la (…) riscul real de transmitere a noului virus”.

Recomandari