Radu Paraschivescu: „E dreptul lui Dan Bittman să afirme „Europa nu cred că ne vrea binele”, după cum e dreptul oricui să se întrebe cât de uşor ar fi ajuns vocalistul de la Holograf la Viena în 2012 pentru o operaţie la carotidă

0 49

Scriitorul Radu Paraschivescu  i-a dat replica lui Dan Bittman după ce acesta a criticat diaspora și artiștii din România care se opun PSD.

„Europa e un conglomerat de fugiţi de acasă. Peste un an s-ar putea să nu mai existe Uniunea Europeană. Planul meu ar fi să scrie pe paşaportul meu: Dan Bittman, cetăţean european, nu român, nu ungur, nu iugoslav. Aici s-a pierdut startul, în Europa. Americanii sunt americani pentru că toţi au paşaport american. Şi sunt chinezi, români, bulgari. Aşa am fi fost toţi într-o barcă.

Scriitorul Radu Paraschivescu, replică pentru Dan Bittman care ia criticat pe românii din diaspora. „E dreptul lui Dan Bittman să afirme „Europa nu cred că ne vrea binele”, după cum e dreptul oricui să se întrebe cât de uşor ar fi ajuns vocalistul de la Holograf la Viena în 2012 pentru o operaţie la carotidă, în loc să rămână în mândra şi nedreptăţita Românie, unde pacienţii se infectează şi mor în spitale, după ce li se …” 1

Altfel, de ce să trag eu pentru polonez? Să plătesc eu taxe aici în ţară? Sau muncitorul meu se duce frumos afară şi-i plăteşte taxe francezului, neamţului, spaniolului, nu mie. Nu-mi plăteşte mie aici. Că de-aia şi aici e o discuţie, cu diasporă, cu nediasporă…“, a declaratDan Bittman , citat de gazetaromaneasca.com.

„Eu am o părere, și anume că artiștii și filosofii și oamenii de cultură nu cred că e locul lor aici și nu cred că ar trebui să se implice în politică în felul în care o fac. Îmi pare rau, dar nu sunt de acord cu treaba asta! Îi respect, vreau să fie foarte clar. De la Tudor Chirilă la Gabriel Liiceanu, de la Andrei Pleșu la cine vreți dumneavoastră… la Victor Rebengiuc. Actori uriași. Oana Pellea îmi e prietenă.

Îi respect adânc pentru tot ceeea ce au făcut pentru România, pentru muzică, literatură, filosofie. E incontestabil, dar atât. Ce căutați? Să ce? Credeți că așa se schimbă România? Nu, nu! România se schimbă când ai un plan. Un plan, un fir roșu pe care nu-l avem de 30 de ani. Nu s-a lăudat președintele nostru că aduce firul roșu de la München? Unde e?! E cea mai mare decepție a mea“, a mai declarat Dan Bittman în emisiunea moderată de Ionuț Cristache la TVR.

Radu Paraschivescu pentru Digi 24: „E dreptul lui Dan Bittman să afirme „Europa nu cred că ne vrea binele”, după cum e dreptul oricui să se întrebe cât de uşor ar fi ajuns vocalistul de la Holograf la Viena în 2012 pentru o operaţie la carotidă, în loc să rămână în mândra şi nedreptăţita Românie, unde pacienţii se infectează şi mor în spitale, după ce li se sugerează să vină de acasă nu doar cu tifon şi medicamente, ci şi cu niscai spray împotriva gândacilor.

(…)
Pe lângă asta, faptul că Dan Bittman nu crede în Comunitatea Europeană şi temerea (sau, mai ştii?, poate speranţa) lui că „s-ar putea să ne întâlnim peste un an şi să nu mai fie Comunitatea Europeană” e o mică mostră de umor involuntar şi de neactualizare a datelor. Să tot fie 27 de ani de când Comunitatea Europeană nu mai există. A apărut, în locul ei, Uniunea Europeană.
(…)

Ca solist care a urcat cu Holograf pe multe scene ale Europei, în cadrul unui program care s-ar fi putut intitula „Artă pentru hartă”, Dan Bittman nu pare să fi avut vreo problemă cu deja amintitul conglomerat al fugiţilor de acasă. Iar faptul că Europa „nu ne vrea binele” nu-l împiedică să circule nestingherit prin ţările ei, să cânte şi să-şi facă meseria aşa cum se cuvine.

Nu cumva e un strop de (sau mai multă) ipocrizie în acest fel de-a întoarce spatele unui conglomerat pe care, cu doisprezece ani în urmă, îl implorai să-şi întoarcă faţa şi spre tine? Nu cumva euroscepticismul lui Bittman se hrăneşte din altceva decât din convingerea că ne-ar fi mai bine de capul nostru? Şi chiar se simte în largul lui Dan Bittman la gândul că, decuplată de la mecanismele europene, România va rămâne la discreţia unui guvern care îşi bate joc de oameni, de legi şi de ţară fără să i se întâmple nimic?

Recomandari