Radu Burnete: „De Centenar va fi bal mascat. Am crescut cu țara asta de la ouă în parizer și portocale doar de Crăciun la o viață confortabilă în ceea ce este astăzi clasa de mijloc….

Ce înseamnă pentru tine Centenarul? Ești mulțumit că românii, după 100 de ani, aleg politicieni corupți care se ocupă mai mult de pușcăriași decât de bolnavii din spitale? Este bine că România este reprezentată de un premier ca Vasilica Viorica Dăncilă? Care din glumă în glumă va prelua președenția Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019?

Radu Burnete: „De Centenar va fi bal mascat. Trași la costum, cu zorzon și ”artifică”, vom sărbători ceea ce știm că ar trebui să fim, nu ceea ce suntem cu adevărat. Occidentalizarea României s-a blocat în proiect. Momentan în proiectul oligarhilor tranziției care nu vor să fie întrebați de procurori de ce și-au făcut tuning de mașini și sâni pe banii contribuabilului român. Este foarte trist ca modernizarea țării să fie frânată pentru asemenea meschinării.

Istoria ratării României nu este neapărat și istoria mea și de aceea mă întreb de multe ori dacă nu sunt ipocrit vorbind despre asta. Nu trăiesc din salariul minim. Nici pe departe. Am primit o educație respectabilă cu eforturi și sacrificii considerabile din partea părinților mei. Am locuit la Washington, Viena și Bruxelles înainte de a mă întoarce în România. Chiar și sărăcia anilor 90’ a fost una relativă pentru mine și ai mei. Nu ne dădea bunăstarea afară din casă, dar nici nu m-am culcat vreodată flămând.

Am crescut cu țara asta de la ouă în parizer și portocale doar de Crăciun la o viață confortabilă în ceea ce este astăzi clasa de mijloc. Este aproape o certitudine că prăbușirea regimului comunist și aderarea României la NATO și UE mi-au deschis mie și familiei mele porți care ar fi rămas altfel definitiv închise. Am beneficiat din plin de istoria ultimelor trei decenii. Și-atunci de ce mă plâng?

Amăgirea nu vine dintr-un eșec personal pe care să-l proiectez înapoi asupra țării mele. Vine din ceea ce România ar fi putut să fie și nu este. Din ce ar putea să devină și pare că nu va deveni. Vreau să fiu rotița bine unsă a unei comunități ambițioase, nu să stau să fac inventarul ruginii și al deprimării care ne descompune fibra socială.

Amăgirea vine din lipsa de ambiție și profunzime a celor cărora le-am încredințat din greșeală puterea. Uitați-vă că tot ce pot trâmbița este creșterea salariilor și pensiilor. Asta este anvergura lor intelectuală derivată ombilical din ultimul discurs al lui Ceaușescu.

Eu vrea ca țara mea să fie cea mai importantă putere militară a Europei de Sud-Est. Vreau să-i concurăm pe olandezi la agricultură, să devenim principalul port al Uniunii Europene sau un hub de înaltă tehnologie. Vreau să construim noi roboții care vor automatiza regiunea. Voiam să vină Central European University la Cluj dacă tot o alungă Orban de la Budapesta. Creșterea veniturilor și eradicarea sărăciei sunt implicite unor asemenea obiective.

Până una, alta cred că o să-mi caut un refugiu pentru acest Centenar. N-am stomac să ascult discursurile inculte ale oamenilor mici cocoțați pe monumente mari și nici să mă costumez în bufon. România poate fi mai mult decât este, ceea ce nu pot spune despre cei care îi îndrumă astăzi destinele”.

Loading...

Recomandari
Comments
Loading...