Puscariasul Adrian Severin anunta ca CCR va invalida referendumul pe justitie dupa care presedintele Iohannis va fi suspendat: „Glontul referendumului a pornit”

0 36

Adrian Severin, fost europarlamentar PSD si fost puscarias, sustine ca CCR va invalida referendumul pe justitie pentru „suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau garantiile acestora”. „Invalidarea referendumului ca neconstitutional in sine de catre CCR va oferi Parlamentului baza constitutionala pentru suspendarea unui Presedinte care devine pe zi ce trece un pericol tot mai mare pentru securitatea nationala”, mai spune Severin.

„Constitutia exclude de la revizuire orice initiativa care ar avea ca rezultat ‘suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau garantiile acestora’ (152.2). Or, vocatia la gratiere (la iertare) este tocmai un asemenea drept fundamental, in timp ce amnistia, impreuna cu gratierea, reprezinta garantii ale unui drept fundamental (dreptul la libertate, de exemplu), la care se poate recurge atunci cand nu mai exista mijloace judiciare pentru repararea incalcarii acestuia.

Avem sub ochii nostri in acest sens situatia celor condamnati de complete ilegal constituite, ale caror hotarari au fost declarate in bloc absolut nule de catre CCR, dar care continua sa isi produca efectele ilegale intrucat termenul pentru formularea contestatiei in anulare in multe cazuri concrete, a expirat. Ce facem cu acestia? Daca nu li se mai poate oferi un proces echitabil, li se poate asigura, cel putin, remediul amnistiei sau gratierii”, scrie Severin pe DC News.

„Bine ar fi fost ca efectuarea controlului de constitutionalitate sa se fi desfasurat la inceput. Nimeni nu a sesizat CCR in acest sens. El va avea loc insa la final, intrucat aceasta este o obligatie stabilita direct de Constitutie. Iar atunci CCR nu va avea decat optiunea invalidarii lui, indirent de participarea populatiei”, adauga fostul puscarias.

Severin spune apoi ca invalidarea referendumului va atrage suspendarea presedintelui Iohannis.

„Invalidarea referendumului ca neconstitutional in sine de catre CCR va oferi Parlamentului baza constitutionala pentru suspendarea unui Presedinte care devine pe zi ce trece un pericol tot mai mare pentru securitatea nationala. In timp ce refuzul masiv al cetatenilor de a se prezenta la referendum va confirma Parlamentului sprijinul popular de care se bucura o asemenea decizie si ii va insufla curajul necesar pentru luarea ei. Acesta, de altfel, va fi si un mesaj important pentru judecatorii CCR, carora le va usura munca.

Glontul referendumului a pornit. Tinta pe care o va lovi depinde acum de CCR si de romani”, incheie Severin.

Recomandari