PSD, pregătit sa scoata Romania din UE: Deputatul Cătălin Rădulescu vrea OUG ‘cu riscul activării articolului 7’

0 64

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, luni, la Parlament, că UE poate activa articolul 7 în cazul României dacă asta înseamnă „repararea” abuzurilor și modificarea legilor împotriva „abuzurilor” prin transpunerea deciziilor CCR privind Codurile Penale, catalogând UE ca fiind „stăpânii europeni”.

„Cu riscul activării articolului 7 credeți că așa articolul 7 se activează în momentul în care tu arăți ce abuzuri s-au făcut în România și CCR ia decizii constituționale? Dacă am ajuns ca cineva în Europa să activeze articolul 7 pentru că noi am reparat abuzuri și am modificat legi împotriva abuzurilor și transpunem aceste decizii ale CCR să activeze articolul 7. Înseamnă că asta e metoda prin care stăpânii europeni tratează anumite țări din estul Europei”, a afirmat Cătălin Rădulescu, deputat PSD, potrivit Mediafax.

Rădulescu a spus că nu Liviu Dragnea va beneficia de transpunerile în lege ale deciziilor CCR privind Codurile Penale, ci „milioane de oameni care așteaptă aceste lucruri”.

„Ați pus atâtea întrebări de genul acesta în acești ani de zile încât ne-am plictisit. Deci aceste lucruri ajută pe toți oamenii care au ost abuzați în acești ani de zile. Lăsați-l pe președintele partidului că săracul a tras atât de mult în acești ani de zile cât pentru noi toți. Deci nu îl mai tot aduceți în discuție pe președintele partidului când e vorba de milioane de oameni care așteaptă aceste lucruri”, a mai declarat politicianul.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu va permite ambasadorilor altor state să facă agenda premierului României, în contextul în care ambasadori din 12 state şi-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.

Totodată, Dăncilă a anunţat, miercuri, că va avea discuţii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, declarându-se surprinsă de declaraţiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

Ambasadorii statelor respective mai afirmă că, ”din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

Semnatarii mai susţin că ordonanţele de urgenţă care par a fi în curs de discuţie pot avea un impact negativ asupra independenţei justiţiei româneşti, ceea ce ar slăbi încrederea cetăţenilor şi a partenerilor români în sistemul judiciar, dar şi în guvernul României.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

„Situaţia din România. Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani..Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie”, a declarat prim-vicepreşedintele CE.

Recomandari