„PSD n-a învăţat nimic din alegeri” – USR, reacţie dură după ce Dăncilă a dat OUG pe Codul Administrativ

Adoptarea Codului Administrativ va contribui şi mai mult la baronizarea administraţiei la nivel local şi la deteriorarea actului administrativ, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât Executivul PSD-ALDE a făcut acest lucru prin ordonanţă de urgenţă şi în mod total netransparent, fără ca măcar să fie adusă la cunoştinţa publicului forma intrată în şedinţa de Guvern, a reacţionat, marţi, Uniunea Salvaţi România.

„Semnele de întrebare sunt cu atât mai îndreptăţite cu cât forma iniţială dorită de PSD-ALDE şi trecută prin Parlament cu ignorarea amendamentelor opoziţiei, a fost declarată neconstituţională de CCR. Codul Administrativ, pe care Guvernul Dăncilă îl adoptă în şedinţa de azi, conţine o serie de prevederi controversate, printre care introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie), faţă de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcţionarii publici. Practic, odată aprobată OUG pe Codul Administrativ, toţi primarii, viceprimarii, şefii de CJ-uri şi adjuncţii lor, aleşi din 1992 încoace, vor beneficia de pensii speciale, care vor depăşi jumătate din indemnizaţiile acum în plată, indemnizaţii care, tot prin grija PSD-ALDE faţă de baronii locali, au ajuns la peste 15.000 de lei pe lună”, a transmis USR.

Potrivit partidului condus de Dan Barna, Codul Administrativ este, totodată, folosit de PSD şi ALDE pentru a netezi drumul spre funcţii publice de înaltă demnitate – premier şi ministru – condamnaţilor penali reabilitaţi, dar şi pentru liniştea funcţionarilor publici trimişi în judecată, care nu vor mai fi suspendaţi din funcţie. Lucru evident neconstituţional, după cum a decretat CCR în februarie 2018, la încercarea anterioară a PSD şi ALDE de a-i scăpa de sancţiune pe funcţionarii publici trimişi în judecată.

De asemenea, USR acuză că, pentru a-şi asigura un avantaj în disputele politice, Guvernul PSD-ALDE foloseşte Codul Administrativ pentru a introduce obligaţia pentru preşedinte de a se pronunţa în termen de maximum 10 zile asupra propunerii de numire a unui ministru.

„Orice formă de codificare a dreptului administrativ trebuie să fie opera exclusivă a Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, astfel încât conţinutul normativ al actului de legiferare să fie rezultatul dezbaterilor parlamentare, în mod transparent şi democratic. Chiar dacă, prin acest OUG, PSD îşi aserveşte administraţia publică, USR va construi o administraţie curată, profesionistă şi care serveşte cetăţenii. Era bine să fi avut un Avocatul Poporului care să nu facă jocul infractorilor. Era bine să fi avut şi un prim-ministru care să nu hrănească o caracatiţă politică din administraţia publică. Era bine să fi avut o clasă politică responsabilă, integră şi competentă. Din păcate, PSD nu a învăţat nimic din alegerile din 26 mai. Din fericire, urmează alte runde de alegeri”, declară senatorul USR Florina Presadă.

Nu în ultimul rând, USR susţine că, prin adoptarea Codului Administrativ prin OUG, Guvernul Dăncilă îi ignoră total pe partenerii sociali, în condiţiile în care Consiliul Economic şi Social a avizat negativ proiectul de OUG, iar sindicatele din Administraţie şi specialiştii în drept administrativ au solicitat insistent să nu fie adoptată OUG, iar premierul să convoace părţile implicate la discuţii.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More