A cui e vina? În Galați, prețul gigacaloriei a crescut de la 230 lei la 700 de lei

0 46

Edilii din Galaţi reafirmă faptul că doar 6.000 de apartamente, aflate în zona celor 20 de de puncte termice care vor fi transformate în centrale termice de cartier, vor beneficia de căldură în sistem centralizat în iarna 2018/2019. Restul gălăţenilor trebuie să-şi monteze centrale individuale. CET a anunţat că preţul gigacaloriei s-a triplat faţă de iarna trecută!

Primăria municipiului Galaţi anunţă că a transmis o nouă informare asociaţiilor de proprietari/locatari cu privire la soluţiile iniţiate şi aflate în implementare cu privire la alimentarea cu energie termică a cetăţenilor pentru iarna 2018 – 2019, scrie adevarul.ro.

Este vorba despre două măsuri. Prima constă în transformarea celor 24 de puncte termice în microcentrale de cartier (dintre care 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente, iar patru – instituţii publice), acolo unde există eficienţă.

A doua măsură se refereă la continuarea programului de acordare a ajutorului financiar în valoare de 3.000 de lei în scopul achiziţionării unui sistem alternativ celui centralizat de producere a apei calde şi căldurii.

”Adoptarea acestor soluţii a rezultat ca urmare a scăderii permanente în ultimii ani a consumului de energie termică, scădere cauzată de numărul mare de deconectări şi debranşări, precum şi de pierderile foarte mari în sistemul centralizat de încălzire, ce conduc la sume enorme suportate de cetăţean şi din bugetul local”, afirmă municipalitatea într-un comunicat transmis presei.

Din cele 91.500 de apartamente care au fost alocate punctelor termice prin asociaţiile de proprietari/locatari, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire, mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente.

”Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat şi pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galaţi ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetăţeni. În condiţiile derulării programelor menţionate de către Primăria municipiului Galaţi, sumele disponibile pentru eventuale subvenţii vor fi mult mai mici şi nu vor fi în măsură să acopere semnificativ costul foarte mare al energiei termice”, a mai precizat Primăria.

În aceste condiţii, Primăria municipiului Galaţi a solicitat asociaţiilor de proprietari/locatari să informeze cetăţenii cu privire la soluţiile de încălzire identificate şi aplicarea lor începând cu sezonul rece 2018 – 2019.

Recomandari