PSD a distribuit calendare religioase cu insemnele partidului. Reactia BOR: Nu este deloc in regula

0 49

În plină campanie electorală, în Argeş PSD distribuie calendare religioase în care, alături de Maica Domnului cu Pruncul, apare sigla Partidului Social Democrat.

Calendarul creştin-ortodox cu mesaj politic este distribuit de câteva zile alegătorilor din Argeş de către membrii echipelor de campanie electorală ale PSD.

“Numai PSD-ul a dat calendare? N-a dat şi PMP-ul?! Noi am completat ce au dat ei. Dacă oamenii au solicitat, am oferit. Sunt ortodocşi credincioşi care n-au un calendar. S-a făcut la cererea cetăţenilor. E gratuit. Preoţii le dau cu 10-15 lei, iar la oraş – cu 20 de lei. Aşa am auzit. Nu sunt preot ca să ştiu. Noi suntem ortodocşi, suntem în luna cadourilor, a  Crăciunului, şi dacă oamenii au cerut, le-am dat. Nu scrie pe ele «Votaţi PSD!», ci «PSD vă urează un AN NOU fericit!»”, a declarat, pentru „Adevărul“, Ion Georgescu, preşedinte executiv al PSD Argeş.

Biserica Ortodoxă Română se dezice

„Nu este deloc în regulă. O caracterizez ca o asociere nefastă între elementul religios şi elementul politic. Este, după părerea mea, un gest criticabil pe care staful PSD l-a comis în această zonă a ţării, practic, preluând, în mod total lipsit de onestitate şi în nepăsare spirituală, o icoană a Maicii Domnului pe care au folosit-o într-un scop impur din punct de vedere religios. Întâlnirea dintre religios şi politic nu este una fastă aproape niciodată şi nu era deloc cazul să se întâmple acest lucru. Explicaţiile şefului stafului PSD din judeţul Argeş, cum că Biserica nu a tipărit suficiente calendare sau că acestea ar ajunge prea târziu la credincioşi, sunt explicaţii jenante, aş spune, întrucât Biserica ştie să-şi chivernisească foarte bine toate obiectele sale de cult şi niciodată nu are nevoie de un aşa-zis sprijin cum a fost catalogat de domnul respectiv. Consider, aşadar, că e un gest criticabil. Patriarhia Română dezavuează asemenea gesturi de implicare a religiosului în zona politicului, mai ales într-o perioadă de campanie electorală”, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Reprezentantul Patriarhiei Române spune că nimeni n-a cerut acordul  BOR pentru folosirea icoanei pe un material considerat electoral.

„Nu a existat niciun contact cu partidul respectiv pe acesată temă. Eu însumi am aflat din presă, nimeni nu a cerut o îngăduinţă a Bisericii pentru tipărirea unor asemenea calendare şi o recunoaşte chiar şeful staff-ului PSD care spune că  nu are aprobarea bisericii pentru ceea ce domniille lor au dorit să facă în scop pur electoral. Biserica nu are niciun fel de amestec în scopul impur comis de la cei de la PSD”, mai spune Vasile Bănescu.

„Legea ne dă deptul să-i dăm în judecată, dar nu cred că se va întâmpla lucrul acesta”

Purtătorul de cuvânt al Pateriarhiei aminteşte că Biserica Ortodoxă Română este cea care deţine monopolul asupra obiectelor de cult.„Nu există o restricţie absolută, dar calendarele religioase sunt asimilate obiectelor de cult în sens larg, monopolul asupra obiectelor de cult revenind BOR, în conformittate cu Legea 103/1992, Biserica Ortodoxă Română, având monopol asupra calendarelor pe care le tipăreşte. În principiu, legea ne dă deptul să-i dăm în judecată, dar nu cred că se va întâmpla lucrul acesta, nu-mi dau seama şi nici nu vă pot spune acum dacă se va întâmpla sau nu acest lucru. Eu comentez doar lipsa de sens şi de eleganţă a acelui gest care le-a permis să amestece un însemn religios, o icoană, într-un context politic”, mai spune Vasile Bănescu.

Iniţial, în mediul virtual, au apărut speculaţii potrivit cărora la mijloc ar fi o înscenare a PNL Argeş, lucru dezminţit de oficialii filialei Argeş a partidului înainte de asumarea făcută de PSD.

„E culmea obrăzniciei să sugereze că noi am fi amestecaţí în asta. Şi ei, şi PMP-ul au făcut calendare, ceea ce nouă ni se pare şi abuziv şi neserios. E o metodă de a câştiga subliminal votul oamenilor făcând apel la partea religioasă a fiecăruia”, spune Dănuţ Bica, copreşedinte PNL Argeş.

Recomandari