Proiectul Legii vaccinarii. Parintii ar putea fi acuzati de rele tratamente daca nu isi vaccineaza copiii

0 57

Documentul prevede „sesizarea institutiilor abilitate privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei”.

Comisiile de vaccinare se autosesizeaza, raspund la sesizari, analizeaza si atunci cand este cazul, sesizeaza Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania precum si alte organisme abilitate atunci cand se constata fapte savarsite de catre membrii cu drept de libera practica precum participarea la actiuni antivaccinare, transmiterea de informatii incorecte sau nedovedite stiintific, actiuni sau manifestari care pun in pericol sanatatea publica.

Potrivit proiectului de lege, printre atributiile Comisiilor Judetene de Vaccinare si a Municipiului Bucuresti se numara sesizarea serviciul public de asistenta sociala si directia generala de asistenta sociala si protectia copilului privind neglijarea medicala si incalcarea drepturilor copilului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 18 luni si nu a inceput sau a intrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

De asemenea, comisiile sesizeaza institutiile abilitate privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei.

Potrivit proiectului de lege, parintii si reprezentantii legali au urmatoarele responsabilitati si obligatii:

a) Asigurarea prezentarii copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate.
b) Prezentarea la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti.
c) In cazul parintilor care sunt plecati din tara si care lasa copii eligibili la vaccinare in grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, in conditiile prevazute de lege, sunt obligati sa desemneze o persoana responsabila cu insotirea copilului la vaccinare. In acest sens, parintii sunt informati sa notifice in scris medicului de familie numele acestei persoane, in termen de 15 zile de la data primirii informarii din partea medicului de familie.

In termen de 12 luni de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Sanatatii va elabora si va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin ordine de ministru.

Recomandari