Proiect Legislativ – Infractorii vor scăpa de închisoare dacă recunosc și-și regretă fapta

0 62

Legea „regretului efectiv” i-ar ajuta pe infractori sa scape de presiunea psihologica, argumenteaza initiatorul legii.

Propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal a fost depusa luni la Senat, intrand in dezbaterea publica sub numele de Legea regretului efectiv.

„Conceptul ‘regretului efectiv‘ se concretizează prin comportamentul benevol si efectiv al persoanei care a săvârșit o infracțiune pentru prima oara, denunțându-si fapta organelor abilitate, dorind in acest fel sa contribuie la aflarea si descoperirea infracțiunii sale.

Persoana care a săvârșit infracțiunea, aflându-se in starea de regret efectiv, întreprinde acțiuni ferme spre repararea prejudiciului moral sau material cauzat de infracțiune sau prin compensarea valorii acestui prejudiciu in alt mod”, se arata in expunerea de motive.

De beneficiile Legii regretului efectiv nu vor beneficia autorii unor infracțiuni precum cele de viol, furt calificat, terorism, trafic de persoane sau de droguri, se mai arata in proiectul inițiat de senatorul Alfred Laurentiu Mihai.

Contactat de Ziare.com, acesta a subliniat faptul ca inițiativa este personala, nefiind discutata cu colegii, si a făcut câteva precizări.

O condiție esențială este ca autoritățile abilitate sa nu aiba cunoștința de săvârșirea infracțiunii. Sa mărturisească ceva de care nu se stie, nu ceva despre care au cunoștința autoritățile (…) Vorbim de niște persoane, care s-ar putea sa fie intr-un număr mare sau mic, care au comis anumite infracțiuni economice prin care s-au produs niste prejudicii, de care nu se are cunoștința de către organele abilitate sau chiar de catre păgubiți.

Practic, aceasta persoana, care stie ca a comis o infracțiune si nu a depășit 2/3 din perioada de prescripție a faptei, poate sa meargă sa spună, daca legea va fi votata: ‘Am comis o infracțiune de ordin economic in care am prejudiciat cu o anumita suma de bani, vreau sa o restitui, imi recunosc fapta si vreau sa va dezvălui tot adevarul, cum am comis aceasta fapta, daca am comis-o singur, daca am comis-o cu altcineva, cu complici, intr-un anumit context’, si asa mai departe.

Aceasta lege ar ajuta autoritățile sa afle despre anumite fapte despre care nu stiu si ar putea sa recupereze o mare parte din prejudiciile care au fost aduse pana acum”, a declarat senatorul Mihai pentru Ziare.com.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca „este vorba despre persoane care sunt la prima abatere, care nu au mai comis infracțiuni”, reamintind in context si ca „in ultima perioada, Romania pierde foarte multe procese la CEDO si închisorile sunt pline de deținuți”, iar costurile cu aceștia sunt „foarte mari”.

„Aceasta persoana când se întoarce in societate este foarte greu de reintegrat. Si atunci nu poate sa fie decât dăunător societății când se întoarce de acolo, pentru ca practic nu găsește de munca, nu plătește taxe si impozite la stat, nu aduce venituri. Iar dacă vorbim de sume fabuloase, nu se recuperează prejudiciul niciodată.

Acest proiect de lege ar ajuta statul roman sa recupereze o parte din banii de care nu se știe si cu care s-ar putea face diverse proiecte care ar ajuta societatea româneasca, legate de sănătate, sociale”, a  mai declarat senatorul Mihai, pentru ziare.com

Recomandari