Proiect de Lege: pensiile speciale, micşorate de 5 ori. Câţi bani ar lua „protejaţii“ doar în baza contributivităţii

0 5

Foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foştii angajaţi ai Corpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi şi cei din Aviaţia Civilă ar putea primi la pensie de 2 până la 5 ori mai puţin decât în prezent.

Un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale, de care beneficiază în prezent, categoriile sus-amintite a fost depus recent la Senat de doi senatori PNL – Romulus Burlacu şi Florin Cîţu – şi doi deputaţi PNL – Cristian Buican şi Gigel Ştirbu.

„Prin acest proiect de lege dorim eliminarea tuturor pensiilor speciale de care beneficiază în prezent foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi şi cei din Aviaţia Civilă. Pensiile acestora trebuie să fie cele pentru care au plătit contribuţii. Statul nu trebuie să le mai suplimenteze cu zeci de mii de lei, aşa cum face acum”.

Potrivit acestora, anomaliile “generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ societatea românească”.

„Astfel, în rândul majorităţii populaţiei, există un sentiment de dezaprobare, nemulţumire şi frustare faţă de acest sistem de pensii de serviciu. Conform unei cercetări sociologice (…), peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale”.

Pe de altă parte, aceştia invocă faptul că statul cheltuie anual, pentru cele 200.000 de astfel de pensii speciale şi de serviciu, circa 1 miliard de euro.

Ce pensii ar primi, doar pe baza contribuţiilor

Pensia medie primită de foştii diplomaţi şi consuli a fost în ianuarie de de 5.559 lei, din care doar 2.455 lei în baza contribuţiei pe care aceştia au plătit-o, diferenţa fiind suportată din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de toţi românii.

Dacă proiectul sus-amintit va primi toate aprobările foştii consuli şi diplomaţi vor avea o pensie mai mică de 2.500 lei.

Foştii parlamentari, senatori sau deputaţi primesc lunar o pensie medie de 4.440 lei, din care doar 2.442 în baza contribuţiei la pensiile de stat.

Şi foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile au beneficii de pe urma legilor speciale, aceştia încasând în medie luna trecută 10.884 lei, din care doar 3.267 lei în baza propriilor contribuţii, diferenţa fiind plătită de stat.
De departe, cele mai mari pensii speciale plătite în luna ianuarie sunt cele ale magistraţilor, aceştia beneficiind de o pensie medie de 17.735 lei. Dacă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale va trece de Parlament, aceştia vor primi doar 2.743 lei, cât rezultă din contribuţiile pe care le-au plătit.

Foştii angajaţi ca personal auxiliar al parchetelor şi instanţelor vor primi doar 1.856 lei, faţă de 4.109 cât primesc acum, iar foştii angajaţi ai Curţii de Conturi doar 3.471 lei, faţă de pensia medie de 7.728 lei cât au primit în ianuarie.

Recomandari