Proiect de lege: La închisoare doar în weekend

0 45

Soluţie pentru aglomeraţia din închisori. 11 parlamentari PNL au iniţiat un proiect care, dacă ar deveni lege, le-ar permite celor condamnaţi la mai puţin de patru ani de închisoare să stea după gratii doar în zilele de sâmbătă şi duminică. Proiectul a fost deja depus la Senat.

Liberalii propun mai multe măsuri alternative de executare a pedepselor pentru care judecătorul a dispus deja condamnarea la închisoare.

Sunt mai multe categorii propuse în proiectul de lege propus de PNL.

În cazul celor care au o condamnare de până la 3 ani de închisoare, ei ar putea să-și execute pedeapsa stând acasă, supravegheați cu o brățară electronică.

Odată cu adoptarea noului Cod Penal, în 2014, s-a discutat despre aceste brățări electronice. Un astfel de dispozitiv costă 700 de dolari, însî niciodată în bugetul de stat nu au fost prevăzute sume pentru această cheltuială.

O altă măsură îi privește pe cei condamnați la maximum 4 ani de închisoare. Ei ar avea de ales între două variante: execută pedeapsa doar sâmbătă și duminică în centre special amenajate în acest scop sau ar putea face muncă în folosul comunității. Astfel, două zile de muncă ar fi echivalentul unei zile de sentință.

Aceste prevederi nu se aplică persoanelor condamnate pentru fapte săvârșite cu violență și celor care au făcut fapte penale care au legătură cu corupția sa fapte conexe. De asemenea, nu se aplică nici recidiviștilor.

În expunerea de motive, liberalii mai vorbesc și de suplimentarea unor posturi. Este nevoie să se ajungă la 5.000 de inspectori de probațiune.

Noul ministru al Justiției a declarat că există posibilitatea ca acest proiect de lege să primească aviz pozitiv.

Nu este rău dacă se va dovedi, sigur în procesul legislativ, dacă se va dovedi că apare ca o măsură complementară celor existente, o măsură de natură să contribuie la soluţionarea problemei despre care vorbim din penitenciare. Presupune crearea condiţiilor de punere în aplicare a prevederilor legii. Tind să cred că poate fi un aviz favorabil, pozitiv”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, pentru Digi24.

Recomandari