Prințul Charles: „Prietenii mei români … Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei”

0 15

Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, a fost prezent luni la Cluj unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Babeș-Bolyai”. El a vorbit despre motivele pe care-l fac să vină atât de des în România.

”Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare.

Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie — identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a afirmat Alteța Sa Regală, cu ocazia discursului rostit în cadrul ceremoniei.

”Domnule rector, doamnelor și domnilor, sunt profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare pe care mi-o faceți în această amiază”, a spus Prințul de Wales. El precizat că se împlinesc ”exact” 20 de ani de la prima sa vizită în România, în Transilvania, în 1997 și a evocat frumusețea acestei regiuni și puternica impresie pe care a lăsat-o asupra lui atunci” a spus prințul Charles.

”Este rar, poate chiar unic în Europa, să găsești peisaje productive atât de bine păstrate și funcționale, la o scară atât de mare”, a mai spus Prințul de Wales, care a subliniat uimirea sa în fața bogăției naturale a României, amintind că în acest areal există 200 de specii de fluturi, pe când în Marea Britanie sunt doar 40.

”Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificație spirituală, cât și socială, economică și ecologică. Dar acest lucru contează, în mai cinicele vremuri de astăzi, când există așa o obsesie a eficienței și a comodității? Da, contează, pentru că esențialul este că în acele peisaje omul trăiește încă în armonie cu natura”, a spus Prințul de Wales.

Recomandari