Primul pas în crearea de organe transplantabile. Embrioni hibrid porc-om, dezvoltați cu succes

0 43

Embrioni de porci care conțin și o parte de celule umane au fost creați cu succes de către cercetătorii de la Institutul de Studii Biologice din La Jolla, California, un prim pas în încercarea de a se realiza animale în care cresc organe umane și care să poată fi utilizate în transplanturi, scrie EvoNews.com.

Astfel de animale, denimite himere după creaturile din mitologia greacă care erau alăcutite din părțile mai multor animale, nu sunt o noutate, însă este pentru prima dată când sunt folosite celule umane în combinație cu celulele unui alt animal.

Raportul de celule de porc față de celulele umane în embrionii rezultați a fost de 10.000 la 1.

”Scopul final este să creștem țesuturi și organe funcționale care să poată fi transplantate, însă suntem încă departe de asta. Însă am făcut un important prim pas”, a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, care a condus cercetarea.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Cell. Cercetătorii au injectat celule stem umane în embrioni de porci aflați într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Au rezultat 2.000 de embrioni hibrizi, care au fost implantați în scroafe surogat.

150 de embrioni au fost viabili și au continuat dezvoltarea. Aceștia au fost lăsați să se dezvolte 28 de zile – primul trimestru de sarcină pentru un porc, până să fie distruși.

”A fost un timp suficient pentru ca noi să înțelegem cum se combină împreună celulele de porc cu cele umane în primele stadii de dezvoltare fără să se ajungă la probleme etice legate de apariția unui animal himeră matur”, a spus Izpisua Belmonte.

Pentru viitor, cercetătorii vor încerca să crească organe umane, compatibile genetic cu cele ale pacienților individuali, care pot fi apoi transplantate.

Probleme legate de etică

SUA au adoptat un moratoriu, anul trecut, asupra finanțării experimentelor controversate de tipul celui realizat de cercetătorii de la Institute for Biological Studies in La Jolla.

Însă Izpisua Belmonte spune că experimentele au fost realizate în condiții stricte, iar temerile legate de apariția unui eventual om-porc țin mai mult de mitologie, decât de realitate.

”Ideea de a avea un animal care are și celule umane stârnește însă niște sentimente care trebuie discutate”, a admis Belmonte.

Alte animale himeră au fost realizate cu un deceniu în urmă la Universitatea Minnesota, din SUA. Este vorba de un hibrid între șoareci (genul Mus) și șobolani (genul Rattus).

Profesorul Daniel Garry, care a fost implicat în realizarea hibridului între șoareci și șobolani, spune că temerile din rațiuni etice sunt fondate, însă momentan nu există motive de alarmă.

Garry spune că cele mai des întâlnite temeri sunt că progeniturile create în laborator ar putea sfârși prin a arăta mai mult umane decât porcine sau că celulele umane ar putea să ducă la dezvoltarea unui creier uman într-un corp de porc.

Daniel Garry spune, însă, că astfel de perspective sunt foarte improbabile, iar experimentele sunt realizate într-un mod responsabil.

“Sunt posibilități care țin mai mult de domeniul fantasticului, dar în realitate nu constituie o problemă”, a spus acesta.

Diferențe între viteza de dezvoltare a celulelor

O provocare pe care cercetătorii au avut-o în cadrul experimentului a fost să coreleze viteza de dezvoltare a celulelor de porc cu cea a celulelor umane.

O sarcină durează 112 zile la o scroafă, față de 280 de zile, în medie, la om, ceea ce a însemnat că celulele umane se dezvoltau mai lent ca cele de porc.

Din acest motiv, celulele umane au fost injectate la etapa potrivită de dezvoltare pentru a supraviețui în embrionii de porci.

”Este ca și cum ai intra pe o autostradă unde mașinile circulă de trei ori mai repede decât tine. Trebuie să alegi foarte bine momentul pentru a nu provoca un accident”, a explicat Jun Wu, unul dintre cercetători.

Echipa spune că, pe viitor, va încerca să inhibe anumite gene ale embrionilor de porci, cum ar fi cele care controlează dezvoltarea inimii, pentru ca celulele stem umane să le ia locul – rezultând astfel un organ uman care poate fi transplantat.

În același mod, celulele umane care duc la dezvoltarea creierului ar putea fi inhibate, pentru ca porcii rezultați să nu aibă o minte umană.

”Nu am detectat celule umane în zona creierului embrionilor, dar nu putem exclude posibilitatea că acestea ar putea ajunge și în creier”, a declart Izpisua Belmonte.

Recomandari