Previziunile spectaculoase pentru urmatorii 10 ani. Ce se va intampla cu Rusia si Romania?

0 14

Vom avea o noua Unire in urmatorul deceniu? Asta ne promite unul dintre cele mai apreciate si influente institute de analiza strategica din Statele Unite, in contextul actualei crize ucrainene

Compania americana de analiza strategica Stratfor si-a prezentat predictiile pentru urmatorul deceniu. Previziunile americanilor nu se refera numai la marile puteri mondiale, ci si la Romania, care va juca un rol foarte important in urmatorul deceniu. De-a lungul timpului cei de la Stratfor au cam „nimerit-o” de fiecare data cand au facut astfel de predictii: de pilda, in 2010 au prevazut ca atentia Kremlinului se va concentra asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, dar si ca tensiunile in interiorul UE vor creste.

Rusia se rupe, Germania se prabuseste

Ce ne asteapta intre 2015 si 2025? Uniunea Europeana „nu isi va mai reveni niciodata la unitatea care o caracteriza pe vremuri”. Germania va intra in declin, in vreme ce nationalismul va redeveni o forta, rupand UE in 4 blocuri – tarile mediteranene, Germania si Austria, Europa de Est, Marea Britanie si tarile scandinave.
Punctul central va ramane in urmatorii ani confruntarea cu Kremlinul, insa cei de la Stratfor sunt pesimisti in ceea ce priveste viitorul Rusiei. „Nu credem ca Federatia Rusa va continua sa existe in forma actuala. Dependenta sa de exporturile de energie si asteptarile nerealiste legate de preturi fac imposibil ca Moscova sa continue sa mentina aceleasi relatii institutionale pe tot teritoriul Federatiei Ruse. Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca semnificativ, ceea ce va duce la fragmentarea formala, dar si informala, a Rusei”. Analistii americani se tem insa de arsenalul nuclear al Rusiei si avertizeaza ca acesta va ramane un pericol chiar si in conditiile fragmentarii Federatiei.

Romania, viitoare putere regionala

Ce viitor prevad cei de la Stratfor Romaniei? Unul de partener privilegiat al SUA, cu un rol-cheie in coalitia impotriva Rusiei. „Ne asteptam ca aceasta coalitie sa fie condusa de Polonia iar Romania sa joace un rol semnificativ in prima jumatate a deceniului. In a doua jumatate, aceasta alianta va juca un rol semnificativ in retrasarea frontierelor Rusiei si recuperarea teritoriilor pierdute prin metode formale si informale. In timp ce Moscova va slabi, aceasta alianta va deveni influenta dominanta nu doar in Belarus si Ucraina, dar chiar si mai la est”.
Cei de la Stratfor prevad practic unirea Basarabiei cu Romania. In contextul potentialei fragmentari a Rusiei, „Polonia, Ungaria si Romania vor urmari recuperarea regiunilor luate de rusi in trecut”. Aceste eforturi urmeaza sa fie sustinute si de SUA care, afirma analistii americani, vor ajuta Polonia si Romania prin parteneriatele strategice care „vor face din parteneri tari cu economii puternice, societati stabile si capabile sa-si creeze o forta militara”.

Rosia Montana si gazele de sist, cheia relatiilor romano-americane

Aparent un scenariu optimist pentru Romania, insa in realitate acest scenariu depinde de imaginea pe care tara noastra va reusi sa si-o faca la Washington. A spus-o chiar directorul Stratfor, George Friedman, in octombrie anul trecut, cand a fost invitata la „Dupa 20 de ani”.

George Friedman la dupa 20 de ani

„Nu e usor sa fii un aliat al SUA”, spune atunci George Friedman, „dar si oportunitatile sunt extraordinare. Daca Romania nu e viabila economic, nu poate fi un aliat strategic. Investitorii straini vor o platforma stabila si predictibila. Vor investi in cele mai diferite conditii, dar singurul lucru care ii sperie e impredictibilitatea, regulile care se schimba: de pilda, un permis care a e acordat si apoi revocat. Acum lucrurile nu mai sunt asa, dar aveti o reputatie proasta. Aveti reputatia unei tari unde e greu sa faci afaceri. Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el”.

(Articol preluat de pe STIRILEPROTV.RO)

Recomandari