Preotul Durnea Rusalim din Zimbor n-a vrut nicicum sa ingroape mama unor copii saraci lipiti fara 1.000 de lei!

0 58

Sa ne ierte Dumnezeu pe toti, dar pe preotul din Zimbor nu stim cine il poate ierta. Chiar in editia de ieri a ziarului prezentam cazul disperat al familiei  Arghisan din Zimbor si am facut si noi apel la cititori sa aiba indurare si, daca pot, din putinul lor sa puna deoparte fie un leu, fie un gand milos pentru drama pe care o traiesc doi copii, unul de 11 ani si unul de 13 ani. Dupa ce au dus-o toata viata in saracie absoluta, au stat ani la capataiul mamei bolnave de cancer cu gandul ca poate a doua zi nu o mai vad, au ramas orfani. Mama, in varsta de 42 de ani, s-a dus la ceruri. A trait toata viata ei, asa scurta cum a fost, in lipsuri si in dureri fizice, dar mai ales sufletesti pentru ca nu a putut asigura un trai normal copiilor ei, cu doar 700 de lei castigati de sotul Vasile, care munceste ca cioban.

Ne-am dus ieri la Zimbor cu gandul sa continuam campania de ajutorare in care s-au inscris multi salajeni de buna credinta. Noi, cel putin, am fost oripilati (si e foarte putin spus) de modul in care vede lucrurile preotul din comunitate, Durnea Rusalim.

Am stat de vorba cu Vasile Arghisan, un om slabit de atata suferinta. Nu se putea opri din plans. Si aflam ca parintele Durnea Rusalim nu a vrut sa-i inmormanteze sotia pana nu plateste 1.000 lei. Ne-a aratat chitanta cum ca a platit toti banii si nici nu-i cerem sa se umileasca spunandu-ne cum a facut rost de ei, cand celor doi copii ai lui le e foame.

Vasile Arghisan i-a cerut preotului sa se indure sa faca o derogare de la plata acestei contributii, pentru ca nu avea de unde sa scoata atatia bani. A cerut mila, i-a cerut ajutor preotului sa ii inmormanteze sotia macar cu 500 de lei, nu 1.000. Parintele nu a acceptat nicicum.

Am vrut sa vedem cine-i acest preot neindurator si cu inima de piatra. Deja aveam si numai simpla curiozitate cum poate arata un astfel de om in sutana?   Ne-am dus la acest Durnea Rusalim. O intrebare ne ocupa tot universul mintilor noastre. Poate explica preotul cum e posibil sa ceri bani, si nu putini, pentru inmormantare, stiind ca iei de la gura a doi copii mici si extrem de saraci, care tocmai au ramas orfani.

Culmea, preotul Durnea Rusalim chiar avea o ex-plicatie. Desigur, foarte deranjat de prezenta noastra ca reporteri, a spuns ca el a respectat ordinele consiliului parohial din Zimbor si ca “nu s-a dorit ca aceasta familie sa fie inmormantata fara bani”.
L-am zgandarit putin si i-am spus, de parca nu stia, care este situatia familiei. A rabufnit si a ne-a amenintat ca cheama politia. Am plecat, facea scandal.

  Sa fie primit, cu toata rusinea, dar trebuie returnat

Sigur ca nu ne-a fost destul “scuza” preotului ca regula in parohie e sa iei de la omul sarac si necajit si pielea de pe el. Am luat legatura si cu purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, parintele Claudiu Nechita, si i-am povestit de-a fir a par totul. Ne trebuia o logica a lucrurilor de la cei care, chipurile, stau mai aproape de Dumnezeu.

Claudiu Nechita ne-a cerut timp sa se documenteze si din alte surse si ne-a raspuns. “Intr-adevar, cele relatate de voi sunt asa cum mi le-ati prezentat. Am luat legatura cu preotul din Zimbor, Durnea Rusalim, care mi-a spus ca nu a avut taria sa prezinte situatia sociala a familiei Arghisan in consiliul parohial din Zimbor si, in consecinta, a actionat dupa ordinul consiliului parohial. Preotul isi asuma toata actiunea pe care a savarsit-o. Tot preotul mi-a spus ca suma de 1.000 de lei va fi inapoiata familiei Arghisan. Cred ca acest lucru este cel mai important. In continuare vom cerceta situatia si vom vedea daca se impun si alte masuri”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, preot Claudiu Nechita.
Nu stim ce masuri s-ar putea lua pentru popa Durnea Rusalim, care n-a avut taria sa prezinte cazul in consiliul parohial si a avut slabiciunea banului, smuls de la cea mai saraca familie pe care o stim.

Satenii nu fac ce face popa; cineva-i cu susu-n jos

Ieri, la numarul 170 de pe strada Recea din Zimbor, am gasit aceeasi saracie lucie pe care o stiam din vara, cand scriam prima data de necazul familiei Arghisan. Mama, Liliana, traia inca, dar mai mult se chinuia. Acum, peste toata saracia a cazut si moartea ei. Vasile Arghisan ne-a primit in bordeiul lui. La putina vreme a ajuns si primarul comunei Zimbor, Muresan Gabriel, care ajuta familia. Le-a dat materiale de constructii sa isi faca o baie, doi mesteri care sa lucreze, lemne de foc, pachete de dulciuri pentru copii. Si viceprimarul Adrian Ioan Florea, vecin cu familia Arghisan, si-a oferit ajutorul. Satul a pus mana de la mana, s-a mobilizat si a ajutat familia. Doar popa Durnea Rusalim nu-i in ton cu lumea la Zimbor.

Da-l incolo de popa, hai sa facem noi ceva
pentru doi copii cuminti si prea greu incercati

De dragul celor doi copii, care sunt cuminti, merg la scoala, au nevoie de haine, de mancare si de rechizite, in prag de sarbatori putem face si noi o fapta buna, sa aducem un strop de bucurie in sufletele acestor copii nevinovati si prea greu incercati.
Cei care doresc sa ajute familia Arghisan pot merge în Zimbor, pe strada Recea, la numarul 170, sau îl pot contacta pe facebook pe Nelu Prodan, coordonatorul campaniei de ajutorare, sau pe Arghisan Vasile Dumitru. Se pot face donatii in conturile deschise pentru ajutorarea celor doi copii.

Recomandari