Premiera in justitie: Dobanda unui client BCR a scazut la 1,25% de la 10%

0 43

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca dobanda unui client BCR sa scada la 1,25% de la 10%.

Instanta a luat aceasta decizie dupa ce constatat ca dobanda interna a bancii este abuziva si trebuie inlocuita cu Euribor, arata Profit.ro

Pe de alta parte, in cazul unui proces colectiv, ICCJ a decis ca nu poate stabili ce dobanda sa se foloseasca, desi a descoperit clauze abuzive in contractele aceleiasi banci.

Clientii respectivi, care au luat credite ipotecare inainte de criza financiara, au platit timp de un an de zile dobanda fixa, iar apoi aceasta aproape ca s-a dublat. Banca s-a folosit de prevederile unei clauze din contract care prevedea ca dobanda creditelor sa nu fluctueze dupa cea din piata, ci dupa o formula interna pe care clientii nu o cunosteau.

Din 2010, multi dintre clienti au inceput sa dea banca in judecata, printre care s-a aflat si cel pentru care ICCJ a decis micsorarea dobanzii.
BCR, obligata sa restituie comisioanele incasate abuziv

„Este prima decizie in care Inalta Curte fixeaza dobanda BCR, pe clauze abuzive. Sper ca-si schimba practica”, a declarat Alexandru Seulean, avocatul barbatului respectiv.

Mai mult, magistratii au hotarat ca banca trebuie sa restituie toate sumele incasate fara temei, care au fost estimate de avocat la 15.000-20.000 de euro.

„Remarcam ca este ilogica impunerea de catre instanta a unor dobanzi la credite mai mici decat dobanzile pe care banca le plateste la depozite, plus celelalte costuri de finantare si administrative. Vom astepta redactarea motivarii instantei si vom urmari caile extraordinare de atac”, a fost reactia bancii.

Recomandari