Precizări oficiale despre campania naţională de vaccinare. Persoanele care se pot vaccina fără programare

Având în vedere invocarea, în spaţiul public, a unor „discrepanţe” între numărul de persoane înscrise în platforma de programare şi numărul de persoane vaccinate şi raportate de CNCAV pe baza evidenţelor din Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV), CNCAV face o serie de precizări care să permită o informare corectă şi completă a opiniei publice pe un subiect de interes public major.
Precizări privind exceptările de la programare prin platforma de programare
Excepţiile la care ne referim sunt după cum urmează:
- persoane aflate în cele 1.884 centrele rezidenţiale şi medico-sociale de la nivel naţional; din data de 15 ianuarie (ora 15.00) şi până ieri, 22 ianuarie, au fost vaccinate 15.264 persoane din aceste centre, dintre care 7.221 au fost vaccinate în perioada 18-21 ianuarie (repetăm, fără a fi programate în platformă);
- persoane dializate;
- persoane nedeplasabile;
- persoane fără adăpost;
- persoane aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei şi care nu deţin o carte de identitate (ex. medici rezidenţi sau studenţi la medicină din alte ţări, care lucrează sau se pregătesc în unităţi medicale din România şi au drept de rezidenţă în România).
Precizări privind alocarea dozelor de vaccin
Platforma de programare elaborată de STS are drept scopuri:
- asigurarea unui acces fluent, echitabil şi transparent al persoanelor la vaccinare, în ordinea de priorităţi stabilită;
- trasabilitatea necesarului de doze;
- estimarea şi predicţia, pe termen scurt şi mediu, a numărului de persoane ce vor fi vaccinate în raport cu numărul de doze disponibile.
- În ceea ce priveşte alocarea dozelor de vaccin, reiterăm că, potrivit procedurilor şi instrucţiunilor CNCAV, aduse la cunoştinţa DSP-urilor, a coordonatorilor centrelor de vaccinare şi a opiniei publice, stabilirea necesarului de doze se realizează pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente in platforma electronică de programare. La acest necesar, se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile şi a persoanelor fără adăpost.