Povestea INCREDIBILĂ a pianistei românce care cântă pe cele mai mari scene din lume

0 48

Ea este Cezara-Lucia Vlădescu. Ea are treizeci şi doi de ani şi este pianistă de la trei ani. La opt, a primit Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România. Ea a fost unul dintre copiii-minune ai pianului, dacă nu aţi obosit să auziţi această expresie. Ea nu a avut copilărie. A cântat zeci de mii de ore la pian. Muzica ei este acum parte a patrimoniului mondial, după cum veţi afla dacă veţi avea răbdare să parcurgeţi, totuşi, acest articol până la esenţă.

După ce a terminat clasa a VIII-a în România, la Liceul „George Enescu”, a fost admisă direct la Universitate, la Facultatea de Muzică din Karlsruhe, în Germania. Dintre toţi examinaţii, ea a primit cel mai mare punctaj la acea admitere.

Are şi cetăţenie germană, dar nu a renunţat la cea română. Stă mai mult în Germania, dar vine destul de des la Bucureşti, la sora ei. Cezara este sora actriţa Letiţiei Teodora Vlădescu, căreia îi spune Dodo. Ei, lui Dodo, îi cântă adeseori  şi tot ei i-a dedicat şi primul său CD. Sunt lucruri care pe Cezara o revoltă aici, la noi, dar după ce se va săvârşi ar vrea să fie incinerată iar cenuşa să fie presărată peste Târgovişte, acolo unde s-a născut.

Cezara este fiică de muzicieni, succesul ei este global, a făcut sală plină la Carnegie Hall, în New York. Spectatorii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat-o minute în şir, aşa cum se şi cuvinte în faţa unui miracol. Ea a ajuns acolo după ce a câştigat un concurs. Cezara a câştigat multe concursuri la viaţa ei. A fost laureată chiar şi la Festivalul de Jazz de la Montreux, căci domnişoara Vlădescu se ocupă, mai nou, şi cu jazz-ul.

Cezara urmează să scoată în perioada următoare trei CD-uri. Ea nu pierde timp în mediul virtual, compune, studiază zilnic. Pianul, înaintea tuturor, desigur. Dar şi chitara. Îşi lucrează şi vocea. Ea are degetele mici, atipice pentru o pianistă, este o minionă redutabilă, poartă o perucă dintr-un păr roşu, păr care i-a aparţinut până în anul 2009. Pare teribil de excentrică, dar aşa par toţi artişti adevăraţi. Cezara e un om liniştit, modest într-un înţeles superior al termenului, şi are enorm de mult bun-simţ. Nu-i place să vorbească despre: viaţa personală, bani şi nedreptăţi. Dar cui îi place? Ea este. Cezara-Lucia Vlădescu.

Cititi interviul cu pe https://viitorulromaniei.ro/

Recomandari