Povestea Fabricii Guban, producătoarea „pantofului ideal”, clădită de un om ce abia ştia să scrie. Regele Mihai I, Elena Ceauşescu, Sophia Loren, printre clienți

0 81

„Primii mei pantofi Guban au fost cumpăraţi pentru balul de absolvire la liceu. Au fost ca pantofii Cenuşăresei. I-am probat, s-au potrivit perfect, m-am simţit excepţional în ei. Un calapod minunat! Mă bucur că încă există şi mai putem cumpăra”, scrie pe Facebook o româncă, evaluând cu cinci steluțe Fabrica Guban.

Părerea ei este împărtășită de o altă doamnă, care îți amintește, „că pe vremuri, cu Guban în picioare, puteai merge la cinci nunți fără să ai vreo durere”.

Acum un an, presa din România anunța că „fabrica faimoasă din România va cădea sub şenilele excavatoarelor”, după ce sora ce sora ei, “Turul” (deschisă în 1901) sau “Banatul”, cum s-a numit mai târziu, în perioada comunistă, a avut aceeași soartă. De ce? Pentru recuperearea de către Primăria Timișoarei a terenului pe care „Guban” funcționează și deschiderea unui mare centru comercial în urbea bănățeană.

Blaziu Guban, un om simplu, mânat de o mare pasiune

Și de această dată, așa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial sau în perioada comunistă, Guban a supraviețuit! Dar nu în vechiul sediu, care a fost demolat printr-un ordin al primăriei. Cu toate acestea, pantofii Guban încă se mai produc, dar într-un spațiu mult mai restrâns, în ediție limitată. Nici concurența sau capitalismul feroce nu au reușit să o îngenuncheze. Fabrica a fost ridicată în 1935, de către un cizmar cu cinci clase primare, Blaziu Guban.

La început era doar o afacere de familie, cu muncitori din rândul rudelor apropiate de-ale lui Guban. Inițial, numele fabricii era legat doar de crema de ghete, apoi s-a trecut la producţia de ceară şi prenadez, un adeziv pentru încălțăminte. Breasla de meseriași avea comenzi, mai ales că în acea perioadă, nu mai exsta un alt producător de cremă de ghete în Banat. După cel de-Al Doilea Război Mondial,  Fabrica „Guban” a trecut prin procesul naționalizării.

Clienți celebri de-ai „pantofului ideal”

Prima pereche de pantofi Guban a fost produsă în 1959. Legenda spune că pantofi Guban au fost purtaţi cândva de fostul preşedinte american Harry Truman, de actriţeleSophia Loren şi Gina Lollobrigida, de Regele Mihai I, de poetul Tudor Arghezi şi de Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Dacă aţi fi trăit în Timișoara de mijloc de secol XX, cu siguranţă aţi fi avut o pereche de încălţări fabricate aici. Opțiunile nu erau prea multe, iar bănățenii au fost de la început mulțumiți de „pantoful ideal”, așa cum era denumit obiectul de producție. Fabrica „Guban” a produs apoi mii de perechi de pantofi, distribuite în întreaga țară.

Chiar și în 2017, nostalgicii și cei care vor să poarte o pereche de pantofi Guban nu ezită să și-i comande de pe internet.

Surse: oradeamea.ro, adevărul.ro, Reclame vechi românești

Recomandari