Ponta: Împrumutul de 3 miliarde luat de Teodorovici are cel mai mare cost din istoria României. Dăm 5 miliarde înapoi

0 57

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a criticat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, „faimosul împrumut de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe, l-a luat într-o singură zi”.

Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro. Este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României şi o să vă explic de ce. (…) Orice om ştie foarte bine că poate să-şi facă un credit ipotecar pentru o casă, dacă e mai scurt creditul, pe 3 ani, pe 5 ani, pe 7 ani, plăteşte dobândă mai mică. Dacă îl ia pe 30 de ani, care este maximul, plăteşte dobândă mai mare, normal. Dacă îţi permiţi iei creditul pe termenul mai scurt. Cel mai bine e să-ţi iei creditul pe 1 an, pe 3, pe 5. (…)

În cazul de faţă, România, noi toţi, că n-or să fie domnul Teodorovici şi doamna Dăncilă peste 30 de ani, a împrumutat 3 miliarde de euro pentru care azi când vorbim o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului. (…) Dacă situaţia se înrăutăţeşte o să plătim şi mai mult. (…) 3 plus 2,2 înseamnă 5,2 miliarde de euro pe care domnul Teodorovici tocmai i-a luat împrumut şi pe care noi toţi trebuie să-i dăm înapoi în locul domnului Teodorovici.

Problemele sunt următoarele legate de acest credit. Dacă acest credit se lua pentru o investiţie, facem autostrada Moldovei, de exemplu, ajungeau banii, puteam să facem autostrada, pe dreapta, pe stânga autostrăzii să dezvolţi economia, faci investiţii industriale, imobiliare, recuperezi din taxe, din impozite, este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat. Uite am luat banii, i-am pus într-un cont şi de acolo plătim autostrada Moldovei, sau autostrada Piteşti-Sibiu, sau o altă investiţie care să producă dezvoltare în perioada următoare. Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli, lumină, apă, se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii„, a declarat Ponta.

În acelaşi timp, fostul premier a explicat că, dacă Guvernul ar fi avut un proiect pentru care ceream banii aceştia, ar fi fost făcut pentru un proiect anume, ar fi putut să se împrumute de la instituţiile financiare internaţionale: de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Dacă am fi avut un proiect pentru care ceream banii, am fi putut să ne împrumutăm de la instituţiile financiare internaţionale, de la BEI, de la BERD, cu dobândă la jumătate, poate mai puţin de jumătate. Dar dacă n-ai proiecte, te duci, iei de la bănci, băncile îţi dau şi îţi iau o dobândă uriaşă. (…) Probabil că se aşteaptă ce de la guvern să se întâmple ceva rău şi să nu mai primească bani împrumut şi atunci din acest motiv s–au repezit să ia o sumă atât de mare, cu o dobândă atât de mare, o dobândă mult mai mare decât orice altă ţară din UE în acest moment. Ne-am împrumutat 3 miliarde, dăm 5 miliarde înapoi şi nu facem nimic cu banii„, a precizat Ponta.

Recomandari