Pompier decedat în misiune. MAI şochează din nou: „Nu contează cum a murit. Putea să moară şi acasă”

0 41

Bătaia de joc a Ministerului de Interne continuă la adresa familiei pompierului Marius-Daniel Fripis, decedat în misiune anul trecut la sfârşitul lunii august. Militarul şi-a găsit sfârşitul în urma unei intervenţii pentru stingerea unui incendiu, declanşat de la o butelie încărcată necorespunzător de la o staţie de GPL. Butelia a explodat chiar în momentul în care pompierul încerca să o stingă, deflagraţia fiind atât de puternică încât Marius-Daniel Fripis a decedat pe loc.

Pompierul a fost înmormântat cu onoruri militare, în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat şi a conducerii IGSU, care au promis familiei îndurerate tot sprijinul şi suportul. De asemenea, Fripis a fost înaintat post mortem la gradul de sublocotenent şi a fost decorat de preşedintele României. „În semn de înaltă apreciere pentru devotamentul de care a dat dovadă în activitatea de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, îndeplinindu-şi datoria cu preţul sacrificiului suprem, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, sublocotenentului Fripis Gheorghe Marius-Daniel”, se arăta într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Doar că, după toate acestea, „în semn de înaltă apreciere pentru devotament”, copilul pompierului Dan Fripis a primit de la statul român o pensie de urmaş de 340 lei. Suficient, în opinia Ministerului de Interne, pentru ca Seby, student anul I la UMC, să se menţină la şcoală şi să se întreţină până când va termina studiile. Mai mult decât atât, ceea ce a revoltat familia îndoliată, pe decizia de pensie scria negru pe alb că slt. Marius Daniel Fripis a murit din cauze sau boli ce nu au legătura cu activitatea profesională. Asta în timp ce la înmormântarea lui a participat jumătate din MAI.

Bineînţeles, familia indignată a atacat decizia de pensionare. Însă răspunsul, care a venit ieri, a fost la fel de năucitor. Mai exact, Ministerul de Interne precizează în adresa prin care respinge contestaţia familiei, că nu contează cum şi de ce a murit pompierul Marius-Daniel Fripis, cauza decesului fiind complet irelevantă în calcularea pensiei de urmaş.

„Ulterior a fost trimis Casei de Pensii Sectoriale a MAI Raportul medico-legal de necropsie, însă aceasta nu este de natură să influenţeze cuantumul pensiei”, se arată în hotărârea nr.13733 a Ministerului de Interne.

Explicaţia sinceră a unui ofiţer din cadrul IGSU este de-a dreptul incredibilă: „Pentru Minister nu contează cum a murit pompierul. Putea la fel de bine să moară şi în patul lui acasă, în timpul liber, era acelaşi lucru. Atâta preţ se pune pe viaţa pompierilor noştri”.

Familia este hotărâtă să dea în judecată Ministerul de Interne pentru această bătaie de joc.

Recomandari