POLIŢIŞTII de la Rutieră nu mai dau amenzi în semn de PROTEST

0 35

UPDATE. Polițiști din mai multe zone ale țării au ajuns în fața Ministerului Afacerilor Interne, lângă „cartof” sau „țeapă”, așa cum este denumit monumentul din Piața Revoluției. Au fluierat, au claxonat și au afișat mesaje precum: „Politicienilor, ați nenorocit Poliția Română!” sau „Poliția. Și noi suntem oameni. Vrem salarii și dotare ca în UE”.  Au avut loc, deja, întâlniri ale reprezentanților sindicatelor cu oficiali de la Ministerul Muncii și cu cei de la MAI. Deși, oficial, protestează pe 25 martie, la manifestație au fost prezenți și reprezentanți ai SNPPC. Oamenii legii protestează pașnic.Mitingul s-a încheiat fără incidente, protestatarii mărșăluind, apoi, către Piața Victoriei. Acolo, au scandat, în semn de protest, în fața Guvernului României, pentru o perioadă scurtă de timp și, apoi, fiecare a plecat acasă.Lideri de sindicat, contactați de EVZ, au declarat că nu sunt mulțumiți de rezultatul negocierilor iar dacă nu se va găsi o soluție vor continua să picheteze sediile MAI și al Guvernului României.

Ca să nu mai încaseze statul bani de pe urma amenzilor, atât timp cât în lefurile lor nu se regăsesc măririle anunțate de Guvernul Grindeanu, prin HG 1/2017, unii polițiști din Cluj au găsit o metodă inedită de protest: nu mai dau decât avertismente scrise sau verbale șoferilor care încalcă legea. Ideea s-a răspândit, repede, pe rețelele de socializare și a fost preluată și în Mureș, dar și în alte județe. În plus, și polițiștii de la Ordine Publică au anunțat că vor face la fel.

„Trebuie să procedăm toţi la fel! Oricum eu din ianuarie până acum aplic doar avertismente verbale! Să le aducă bani la buget ambulanțierii şi bibliotecarii!”, susține un alt om al legii. Revoltați, polițiștii susțin că „va trebui să blocăm în totalitate activitatea. Apeluri 112 şi atât”. „Ne vom face că muncim aşa cum se fac ei că ne plătesc”, a adăugat un alt polițist. Ideea a căpătat o amploare atât de mare încât unii dintre polițiști susțin ca această măsură să fie aplicată timp de o lună „să vedem ce gaură se face în buget la primarii”.Salarii diferite

Emil Păscut, liderul SPR Diamantul, arată că pe fluturaşii de salariu al polițiștilor sunt trecute, „cu o nesimţire increedibila”, în dreptul salariului de funcţie, valori sub 1.450 lei. Spre exemplu, „salariul de funcţie = 1.099 lei”, la IPJ Bihor. Așa cum reiese din mesajele postate pe rețele de socializare, unii polițiști au primit lefuri mai mici, alții lefuri mai mari, în diferite zone ale țării, dar toate au incluse sporuri, contrar celor prevăzute în HG1 2017. Din acest motiv, sindicatele din Poliția Română au anunțat că nu reunță la protest și îndeamnă cât mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să iasă în stradă.

Protest în fața MAI

Astăzi, va avea loc un miting masiv în fața MAI la care au anunțat că vin circa 10.000 de oameni, aprobat de Primăria Capitalei, la inițiativa Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNPPC), dar la care și-au anunțat prezența și cei din Sindicatul Polițiștilor „Diamantul”, SNP Decus Sibiu, Sindicatul Polițiștilor Dolj – Maceașanu, Europol, SNPOR-Borovina. Fac excepție SNPPC și Prolex. Totuși, liderul SNPPC, Dumitru Coarnă, a anunțat un miting și marș pe data de 25 martie, din fața MAI până în fața Guvernului la care vor participa și membrii ProLex.

Recomandari