Politia Rutiera filmeaza de astazi discutia cu soferii opriti. Credeti ca este o masura buna?

0 20

Atenţie, se filmează! Poliţiştii de la Brigada Rutieră din Capitală au de acum asupra lor camere miniaturale care înregistrează audio şi video discuţia cu şoferii opriţi.

Imaginile sunt păstrate şi pot fi folosite în instanţă de poliţişti, dar şi de cel sancţionat. Măsura este criticată de avocaţi care spun că, imaginea unui individ poate fi uşor compromisă dacă filmarea, de exemplu, ajunge pe internet.

Agenţii de la Brigada Rutieră au primit 44 de bodycam-uri – camere video miniaturale, pe care le-au testat în stradă.

Trebuie să ştiţi că atunci când veţi fi tras pe dreapta veţi fi înregistraţi audio şi video. Imaginile captate vor fi folosite, la nevoie, drept probă la instanţă.

Poliţistul trebuie să vă înştiinţeze că sunteţi înregistrat. Are de altfel un mesaj scris pe piept.

Măsura este însă citicată de jurişti. Şi asta pentru că poate fi înregistrată o persoană care nu doreşte să se ştie că a fost într-un loc anume. Dacă şoferul contestă amenda, atunci înregistrarea este făcută publică la instanţă.

Avocaţii spun că pot avea loc abuzuri legate de viaţa privată. Poliţiştii susţin însă contrariul.

Cosmin Andreica, sindicat Europol: “Acele imagini nu au cum să ajungă în spaţiul public sub nicio formă, cu atât mai puţin imaginea persoanelor care au fost filmate sau idenatitatea lor. Acestea vor fi folosite exclusiv de organele de urmărire penală.”

Până la sfârşitul anului, alte 122 de camere vor ajunge la agenţii de la Brigada Rutieră din toată ţara.

Recomandari