Pe el de ce nu il vede presa? Preotul care trimite sute de elevi sărmani la şcoală. „Nu mă opresc. N-am de gând să trag linie la 1.000 de copii ajutaţi“

0 53

Pentru al doisprezecelea an consecutiv, preotul Dan Damaschin de la biserica Maternităţii „Cuza-Vodă” din Iaşi pregăteşte pentru şcoală sute de copii nevoiaşi.

Dan Damaschin, preotul misionar de la Biserica „Naşterii Domnului” din curtea Maternităţii „Cuza-Vodă” Iaşi, pregăteşte pentru începerea şcolii 1.000 de copii nevoiaşi din comunele judeţului Iaşi. Pentru al doisprezecelea an consecutiv, părintele Damaschin se îngrijeşte să le ofere elevilor sărmani haine, încălţăminte, rechizite produse de igienă şi curăţenie.

Damaschin derulează proiectul numit „Grăuntele de muştar” de trei ori pe an: la începutul anului şcolar, de Crăciun şi de Paşte. „Prin acest proiect oferim sprijn copiilor din familii numeroase, cu situaţie financiară precară, la început de an şcolar.

Am început proiectul în 2005, când am ajuns la biserica în care slujesc şi în prezent. În primii ani ajutam de fiecare dată câteva sute de copii.

În ultimii doi ani, ne-am propus şi am reuşit să umplem ghiozdanele a 1.000 de elevi cu tot ce au nevoie pentru şcoală”, a relatat preotul Dan Damaschin.

Pentru anul şcolar şi universitar 2017-2018, preotul şi-a propus să ajute, pe lângă cei 1.000 de elevi, şi 30 de studenţi cu rezultate deosebite, dar cu o situaţie financiară dificilă. Cu sprijinul colaboratorilor părintelui, tinerii vor primi lunar o bursă cu o valoare cuprinsă între 200 şi 400 lei.

În ultimele zile, Damaschin a reuşit să ajungă la peste 600 de copii cărora să le ofere ghiozdane, rechizite, haine şi papuci cu care să meargă la şcoală peste câteva zile. În weekend, încă 300 de elevi din familii nevoiaşe vor primi cadouri pentru anul şcolar 2017-2018.

„Pe lângă cei 1.000 de copiii pe care îi avem pe liste, ne vin mame direct la biserică şi ne cer ajutor pentru începutul anului şcolar. Nu pot să nu le dăm şi lor ce au nevoie. Altfel spus, nu mă opresc şi nu am de gând să trag linie la 1.000 de elevi ajutaţi”, a mai precizat Damaschin.

Preotul Dan Damaschin derulează mai multe proiecte pentru familiile nevoiaşe, cu mulţi copii, din comunele judeţului Iaşi. Prin acestea peste 1.000 de copii primesc lunar ajutoare de la oameni din ţară impresionaţi de iniţiativa preotului.

Persoanele interesate să sprijine proiectele părintelui Dan Damaschin îl pot contacta la numărul de telefon 0744.798.610 sau îi pot scrie pe pagina personală de Facebook.

Latura frumoasă a Bisericii. Povestea preotului care a dus 120 de copii la mare, cu ajutorul enoriaşilor şi al sponsorilor

Preotul Dan Damaschin din Iaşi a reuşit, cu ajutorul enoriaşilor şi al sponsorilor – unii din alte ţări, să adune fondurile necesare pentru a organiza o excursie la Marea Neagră pentru 120 de copii nevoiaşi. Minorii provin din familii foarte sărace şi cei mai mulţi văd pentru prima dată în viaţă marea.

Copiii au fost selectaţi pentru a merge în vacanţă în funcţie de rezultatele la învăţătură.

Copiii din judeţul Iaşi au plecat la mare pe 2 iulie şi încă se află în staţiunea Mamaia, acolo unde sunt cazaţi în pensiuni de trei, respectiv patru stele.

Revenirea lor acasă este programată pentru duminică, 9 iulie, după prânz. Părintele Dan Damaschin i-a însoţit în tabără şi ne-a declarat că nu poate cuprinde în cuvinte fericirea copiilor care au văzut pentru prima dată marea. „Slavă Domnului, totul a ieşit aşa cum ne-am propus, poate chiar mai bine.

Pot spune că este cel mai reuşit proiect de anul acesta. Nu ştiu cum să descriu starea lor de bucurie: aproape toţi copiii au văzut acum pentru prima dată marea, plaja, nisipul. Marea era ceva din cărţi sau de la televizor. Apoi, am mers cu toţi 120 la plajă, toţi la masă, de trei ori pe zi, ne-am jucat cu toţi.

Am fost în staţiune, la desert, cu toţi 120, de trei ori pe zi. Pizza, îngheţată şi alte dulciuri. Eu sunt copleşit de emoţie după aceste zile şi le mulţumesc tuturor oamenilor care au donat bani şi au făcut posibilă această tabără”, a precizat Dan Damaschin, preot paroh la Biserica „Naşterea Domnului” de la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi.

Părintele Dan Damaschin derulează mai multe proiecte pentru familiile nevoiaşe, cu mulţi copii, din comunele judeţului Iaşi. Prin intermediul acestea peste 1.000 de copii primesc lunar ajutoare de la oameni din ţară impresionaţi de iniţiativa preotului.

Recomandari