Pe cine intereseaza? A murit STAN MARIN NIȚU, cel mai longeviv veteran de război din România! Așa, și?

0 27

Timp de trei ani și jumătate a trăit cel de-al Doilea Război Mondial din tranșeele primei linii. A ajuns pe front la doar 20 de ani, a parcurs, pe jos, 9.000 de kilometri. O schijă rătăcită i s-a oprit în corp. A păstrat-o până la moarte. A plecat din astă lume la 96 de ani. Generalul (R) Stan Marin Nițu. Până în ultima clipă a spus că trebuie să ne păstrăm neîntinat, precum lumina ochilor din cap, drapelul, simbolul națiunii române!

La 20 de ani l-au luat la oaste. Regimentul 3 ”Dorobanți”, Slatina. Războiul cel mare, al doilea, mondial, a avut răbdare cu el doar trei luni și nițeluș, atât cât a durat instrucția. Apoi pe 6 1942 – cum putea uita o asfel de dată? – a plecat pe front. I-a sărutat pe cei dragi, și-a făcut cruce și s-a gândit dacă-i va mai revedea vreodată…

Urgia cea mare mușca din Europa. A suit în avion, a mers în URSS, cale de trei săptămâni, cu trenul, numai noaptea, pentru a nu fi depistați. A ajuns la Cotul Donului, unde zeci de mii de români au murit ori au fost dați dispăruți. Un preot i-a împărtășit, apoi s-au aruncat în lupta cea mare. Cu vestonul ciuruit, a crezut că rușii nu se mai opresc. Așa era. Rănit de obuz la piciorul stâng, stă 15 zile internat într-un spital de campanie din Kursk, localitatea ce avea să dea numele submarinului atomic sfârșit tragic. Bagă, din nou, lina 1. Apoi, din nou, răni. La cap. La mâini. Dă piept cu o schijă. O va păstra în el până la moarte. Regina Elena, mama Majestății Sale, regele Mihai I, dar și Maria Antonescu, soția Mareșalului, îl vizitează la spital, îl încurajează.

Generalul (R) Stan Marin Nițu s-a stins. Era cel mai longeviv veteran de război din România. A plecat lini, neștiut de nimeni. A lăsat, în urma sa, un îndemn: ”Transmit tuturor cetăţenilor ţării, eu, un veteran de război participant timp de trei ani şi jumătate pe front, să fie sănătoşi, să muncească pentru respectarea democraţiei în România, să se ocupe de copii mai mult şi să păstreze neîntinat, ca lumina ochilor din cap, drapelul, care este simbolul naţiunii române!”

Generale, respect infinit! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: proarges.ro Credit foto: Historia, e-pitesti.ro

Recomandari