Patron român: Ne aducem angajați de afară. Oamenii din Asia „sunt născuţi ca să servească”

2

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, care are afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an în turism și transport în principal, spune că pe termen scurt oamenii de afaceri români, mai ales în domeniul HORECA, își rezolvă problema lipsei de forță de muncă din țară aducând lucrători din afara Uniunii Europene, în condițiile în care oamenii din Asia, de exemplu, „sunt născuţi ca să servească” și vin și cu un import de cultură în acest sens.

„Ne aducem oameni de afară, probabil că asta este singura soluţie pe termen scurt”, a spus, miercuri, la Constanța, șeful Eurolines România și TUI Travel România, Dragoș Anastasiu, citat de Agerpres.

El a făcut o comparație între lucrătorii asiatici și cei din România, ca mentalitate.

Noi importăm şi un alt tip de cultură în turism. Oamenii din Asia, de exemplu, sunt născuţi ca să servească, între ghilimele. Pentru ei, a servi reprezintă o mare onoare. Ceea ce la noi nu prea este. A servi înseamnă <<dar ce, eu sunt sluga nu ştiu cui?>>. Cam asta este mentalitatea noastră, a românilor. Deci, importul din Asia, de exemplu, înseamnă şi un import de cultură a serviciilor în turism, ceea ce nu este rău deloc”, a mai afirmat Anastasiu, care este și președintele Camerei de Comerț Româno-Germane.

Pe termen lung, însă, el consideră că soluția la criza forței de muncă din țară este ca firmele să profesionalizeze lucrătorii români. „Principala chestiune este să-i profesionalizăm pe cei care lucrează aici, care vor să stea aici, care cred în potenţialul României, aşa cum şi eu m-am întors din străinătate şi cred în continuare că în ţara asta se poate face treabă”.

Loading...