Pădurar: ”Am fost plătit de reprezentantul Schweighofer ca să dau lemn în plus. Mita o împărțeam: pentru mine, pentru director, pentru politruci”

0 23

Un fost şef de district silvic din judeţul Cluj, s-a autodenunţat la DNA împreună cu mai mulţi colegi şi a spus că a fost plătit de reprezentantul firmei Holzindustrie Schweighofer pentru a da lemn în plus. Potrivit declaraţiilor sale, acesta a participat la o schemă complexă de infracţiuni silvice.

Călin Bâlc a vorbit, într-un interviu pentru Neuer Weg, citat de B1 TV, despre cum se împărţea mita, o parte din bani revenindu-i lui, iar restul se duceau la director şi la politruci, dar şi în campaniile electorale PSD şi PNL.

„Am făcut și eu parte din ceea ce se numește a „mafia lemnului”. Nu am nimic de ascuns. Am făcut și eu parte din asta. La început nu mi s-a să părut așa extraordinar. Mici furtișaguri au început deja după Revoluție. Toți am pus în buzunar. Am fost părtaș. După o vreme, nu am mai suportat. La început se fura mai puțin. Dar apoi se venea deja cu pretenţii cu zeci de mii de euro”, a spus Călin Bâlc.

1472226899-8097-balc-calin-465x390

Acesta a mai adăugat că superiorii îi cereau prin infracţiunile pe care le făcea să ajute financiar campania electorala a unui anumit partid. Cât despre legătura cu austriecii de la Holzindustrie, fostul şef de district silvic a spus că a fost mituit de reprezentanntul acestei firme pentru a da lemn în plus.

„Am fost abordat și plătit, mituit, de Holzindustrie Schweighofer ca să dau lemn în plus faţă de cantitatea prevăzută în aviz. Mita era de aproximativ 150 de lei pe metru cub. Banii mi-i dădea în mână. În unele situații vorbea și direct cu pădurarul și cu un anume inginer responsabil cu probleme de pază. Banii trebuia să-i împart. Îmi luam partea mea, apoi trimiteam o parte în sus, până la director și apoi ajungea la politruci”, a mai explicat acesta.

În urma autodenunţului său la DNA, a fost arestat Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, cel care s-a ales cu o condamnare cu suspendare. Iar după declaraţiile făcute în faţa anchetatorilor, Bâlc, tatăl său şi alţi pădurari au fost supuşi unui şir de controale venite de la Ministerul Pădurilor, condus în acea perioadă de Lucia Varga. Bâlc a spus că era vorba de o răzbunare, pentru că acele controale erau iniţiate de cei denunţaţi. Din acest motiv, a fost nevoit să plece din România şi s-a stabilit în Germania.

Călin Bâlc a fost fost sef de district silvic, din cadrul Ocolului Silvic Gilău, Directia Silvica Cluj, între anii 2003 şi 2013.

Nu mai suportă umilirea tatălui său

Întrebat de reporterul EvZ, de ce a făcut aceste dezvăluiri, fostul șef de district a spus că nu mai poate suporta suferința tatălui său, care a avut cel mai mult de suferit de pe urma răzbunării ”mafiei lemnului”. ”M-am hotărât să spun adevărul. E timpul ca adevărul să iasă la suprafață. Nu contează prețul pe care eu îl voi plăti. Tatăl meu a făcut preinfarct și a fost dat afară după 40 de ani de serviciu, la Direcția Silvică Cluj”, a spus Bâlc, pentru EvZ.

Povestea șefului de district a început în 2013, când alături de alt pădurar, Voicu Tomoș, au depus la DNA Cluj un autodenunț în care explică cum li se cerea mită sume de ordinul sutelor mii de euro. A urmat arestarea și condamnarea șefului Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș după care a venit și jihadul împotriva celor doi denunțători, care au fost dați afară pentru lipsă în gestiune. Pe lângă Călin Bâlc, ca răzbunare a fost data afară și tatăl acestuia, pădurarul Ioan Bâlc. ”Șefii noștri sunt niște nemernici care s-au folosit de noi ca de niște sclavi.Cu ce sunt mai presus ca noi?!Doar pentru ca au absolvit o facultate?! Asta le da dreptul să fure și să-si bată joc de subalterni ?!!”, a mai spus Bâlc pentru EvZ.

Recomandari