OSCE îl „execută” public pe Tudorel Toader: Este inacceptabil

0 53

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a reacţionat, marţi, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că le retrage acreditările jurnaliştilor Ovidiu Oanţă (Pro TV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV) pe motiv că nu ar respecta „regulile de conduită”.

„Decizia ministrului Justiţiei din România de a nu reînoi acreditările unor jurnalişti de la Pro TV şi Realitatea TV ca urmare a raportărilor critice sau a întrebărilor este o restricţie inacceptabilă a libertăţii presei. Acreditările nu trebuie să fie folosite ca un instrument de a controla conţinutul ştirilor sau a sancţiona jurnaliştii”, a afirmat Harlem Desir, responsabilul OSCE pentru libertatea presei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat un adevărat scandal în spaţiul public după controversata decizie luată în cazul celor doi jurnalişti incomozi.

Ulterior ar fi intervenit premierul Viorica Dăncilă.

„Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez”, a precizat Toader, pentru Hotnews.ro, făcând referire la Ovidiu Oanţă.

Întrebat dacă va extinde acreditarea şi pentru jurnalista Ionela Arcanu, ministrul Justiţiei a replicat: „Da, dacă va înţelege să respecte regulile de conduită”.

PRO TV şi Realitatea TV au criticat atunci în termeni duri decizia demnitarului.

„Refuzul oferit de Ministerul Justiţiei nu conţine niciun fel de explicaţie cu privire la motivul pentru care a fost respinsă cererea de acreditare pentru anul 2019 a jurnalistului Ovidiu Oanţă, unul dintre cei mai competenţi şi experimentaţi profesionişti din domeniu. Timp de peste 17 ani, Ovidiu a acoperit cu obiectivitate şi responsabilitate cele mai importante subiecte din domeniul justiţiei. Prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu şi implicit Pro TV, cea mai urmărită televiziune din ţară, Ministerul Justiţiei refuză dreptul românilor de a fi informaţi corect, obiectiv şi bine documentat. Jurnalele Ştirile Pro TV înregistrează cea mai mare audienţă de pe piaţa media din România, iar acţiunea Ministerului Justiţiei nu face decât să îi împiedice pe români să afle informaţiile, noutăţile şi planurile instituţiei. Vom analiza ce opţiuni avem pentru contestarea acestei decizii”, a transmis PRO TV pentru Hotnews.

La rândul său, directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a cerut demisia ministrului Justiţiei.

„În primul rând, cerem demisia Ministrului Justiţiei. În al doilea rând, vom sesiza toate instituţiile statului competente în acest caz să aplice legea, să respecte dreptul la libera exprimare. Ne vom adresa Justiţiei, CNA, peste tot unde vom putea. E şocant ce face, culmea, ministrul Justiţiei, un om care ar trebui să ştie foarte clar ce înseamnă democraţia într-o ţară civilizată de pe bătrânul continent.”

Recomandari